Бившата телевизионна журналистка Летисия Ортис ще бъде новата кралица на Испания, пише The Wall Street Journal в материал, посветен на съпругата на принц Фелипе, който утре ще бъде коронясан след като баща му Хуан Карлос абдикира.

41-годишната Ортис е дъщеря на журналиста Хесус Хосе Ортис Алварес. Tъй като произхожда от средната класа и има един развод зад гърба си, кралското семейство я смята за неподходяща съпруга за престолонаследника. Въпреки това през 2004 г. Летисия и Фелипе сключиха брак, от който имат две дъщери. Тогава тя прекрати журналистическата си кариера, за да се посвети изцяло на семейството си.

Въпреки кралското семейство принцесата е доста популярна сред испанците. Лицето й е познато от телевизионния екран, работила е в няколко популярни испански телевизии, както и в CNN и Bloomberg. В началото след брака с Фелипе, е смятана за студена и отдалечена от хората, но все пак успява да спечели симпатиите на испанците. Определят я като земен и обикновен човек. На неофициални събитя често се появява по дънки и сако, и се разхожда с дъщерите си с метрото. 

"Тя е добър учител, със сигурност повлия положително на принц Фелипе, направи го доста по-земен", казва колегата ѝ Алфредо Урчин, който е шеф на испанска телевизия. 

Испанският вестник El Pais прави прогнози за бъдещето управление на двойката.

"Царуването на Летисия и Фелипе ще бъде доста по-различно. Много по модерно, отворено и прозрачно", пише изданието. 

46-годишният Фелипе ще бъде най-младият монарх в съвременна Европа. Познати на двойката казват, че той е скромен и любезен, а начинът му на живот е близък до този на обикновените хора. Подобни качества не са типични за баща му Хуан Карлос, който предпочиташе охолния и шумен начин на живот по време на управлението си. 

Крал Хуан Карлос абдикира на 2 юни тази година в полза на сина си, заради влошеното си здравословно състояние и скандалите, в които се забърка кралското семейство. Днес Испанският сенат гласува и одобри абдикацията му официално. Коронацията на принц Фелипе е на 19 юни и ще бъде различна от класическите подобни събития.  Планирано е сравнително семпло тържество, с военно шествие пред испанските политици. Кралски особи от други държави не са поканени заради късното обявяване на датата. Самият крал Хуан Карлос няма да присъства на церемонията.