"Българските политици трябва да научат нещо – решенията от референдума са задължителни."

Това заяви в ефира на бТВ лидерът на "Нормална държава" Георги Кадиев. Той и 9 негови съмишленици ще се явят на предсрочните избори на 26 март, но не като партия, а като независими кандидати, издигнати от 10 инициативни комитета в страната. По негови думи причината за това обаче не е отказът от регистрация на партията им.

"Смисълът не е аз да вляза, смисълът е да влязат няколко човека, които ги обединява едно общо нещо - промяна на Изборния кодекс, след това разпускане на парламента", обясни Кадиев.

На възражението на водещата Цветанка Ризова, че референдумът не е задължителен, той отсече:

"Дори едни символични 12 000 гласа да не достигат, няма значение, когато такава маса от народа го иска. Съдебно решение още се очаква."

Бившият депутат от БСП изтъкна, че именно той е внесъл законопроекта за мажоритарен вот на Мая Манолова - макар седмица преди това да я нападна в социалните мрежи за това, че си позволява нещо подобно като омбудсман.

"Първо 3 месеца не искаха да гледат законопроекта. След това излязохме във ваканция. Аз се надявах президентът Радев да удължи живота на парламента, но не стана", разказа той неволите на внесения от него законопроект.

Но пропусна факта, че Народното събрание нямаше как да разгледа проекта му в този период, тъй като заради делото на Слави Трифонов резултатите от референдума така и не бяха пратени на депутатите.

Кадиев разказа още как събира сам нужните 1000 подписа, за да се кандидатира, обикайляйки из София и молейки хората по улиците да се подпишат.

"Дъщеря ми ме пита – не те ли е срам да просиш подписи? Не, не ме е срам. Казвам на хората - гласувайте както искате, но ми дайте шанс да се явя на тези избори. Къде ще видите водач на листа, застанал някъде и събиращ подписи? Аз съм принуден да го правя. И ако имаме мажоритарни избори, всички кандидат-депутати ще са принудени да го правят. Когато си в листа, все се надяваш другите да свършат работата", отбеляза той.

Независимият кандидат призна, че мажоритарния вот има недостатъци и не е панацея на демокрацията.

"Но сегашната система не работи", отсече той.