Споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада, което Европейският парламент ратифицира вчера, е модел за бъдещи подобни договори, каза днес пред евродепутатите в Страсбург канадският министър-председател Джъстин Трюдо.

"Благодарение на СЕТА ние заедно построихме нещо. Нещо важно. Особено в този момент, на вашия и моя континент. Сега трябва да направим така, че това да работи за моя народ и вашите. Ако успеем, СЕТА ще стане модел за всички амбициозни бъдещи търговски споразумения. Ако не успеем, то може да е едно от последнит, каза той в реч по време на пленарна сесия на парламента.

Вчера евродепутатите гласуваха с 408 на 254 гласа и 33 въздържали се в полза на споразумението. Това ще позволи то да влезе частично в сила от април. Предстоят и 28 национални ратификации. Против СЕТА гласуваха крайнолевите, крайнодесните, зелените и част от левоцентристите в Европейския парламент, включително евродепутатите от БСП.

Трюдо ясно засвидетелства подкрепата си за проевропейските политически сили в Стария континент: 

„Европейският съюз е едно наистина забележително постижение. Той е безпрецедентен модел за мирно сътрудничество. Канада знае, че ефективният европейски глас на световната сцена не е само за предпочитане, той е задължителен... Целият свят печели от силен ЕС“, каза той.