Икономически ръст от 6-7% в рамките на 4 години, нов осигурителен модел, който да извади от сивата икономика около 700 000 работещи, но без увеличаване на осигурителните вноски, увеличение на доходите с 50% в рамките на пълен мандат, благодарение на растежа, отмяна на данъци и такси, които тормозят малкия и средния бизнес, например данък "уикенд", обща електронна система за обществени поръчки, която да прекрати корупционните практики. Това са част от акцентите в управленската програма "Нова икономика", представена днес от дясното обединение "Нова Република". Първата част от програмата бе представена миналата седмица.

 
От обединението предлагат още спиране на популисткия порив на другите партии за вдигане на минималната работна заплата, което практически застрашава доходите на хората и кара микропредприятията да страдат. Затова се предвижда въвеждане регионално минимално заплащане, в това число и почасово, съобразено с икономическите реалности във всеки регион.

Друг акцент е приемането на изцяло ново и модерно трудово законодателство. Лидерът на "Нова република" Радан Кънев припомни, че действащият Кодекс на труда е променян над 100 пъти за 30 години, преди колкото е бил приет, но остава един социалистически закон, който не насърчава, а ограничава бизнеса и възможностите на икономиката. 

В енергетиката като приоритет е изведена националната енергийна сигурност на възможно най-ниска цена и участието на България в общ европейски енергиен съюз, собственият добив на горива, инвестицията в хидроенергетика и др. 

Програмата е разделена на 5 части - данъци и бизнес среда, децентрализация на властта, енергетика, транспорт, доходи и пенсии.

Ето и част от акцентите по области.

Данъци и бизнес среда

Програмата в тази част бе представена от бившия депутат и икономист Мартин Димитров. 

- Твърдо против увеличението на данъки и осигуровки. Отмяна на данък "уикенд", който е основен инструмент за тормоз на държавата над бизнеса.

- Диференцирана ставка на ДДС от 9% за храни, лекарства, книги и учебници. Това е мярка и за ръст на потреблението, и социална мярка, обясни Димитров, който припомни, че дясната политика е най-добрата социална политика.

- Управление с балансиран бюджет и стабилност на публичните финанси. Без дългово финансиране на сектори. Анализ на резултатите от публичните разходи. 

- Без клаузи за търговска тайна в договори за приватизация, отдаване на концесия, сключване на договори за обществени поръчки и др. договори, свързани с разход на обществени средства. 

- Въвеждане на електронни административни услуги с цел малкият бизнес да не се среща с чиновници, а с компютър.

- Унифицирана система за обществени поръчки за по-честни процедури. Създаване на специализиран орган. Според "Нова република" от порочни търгове се губят годишно около 1-1,5 милиарда лева. 

- Обжалването на обществени поръчки и търгове да се отнеме от Комисията за защита на конкуренцията и да се прехвърли към административните съдилища.

- Влизане в Шенген, еврозоната, Европейския банков съюз, евроинтеграция, но без обща данъчна политика. 

- Въвеждане на принципа на мълчаливо съгласие. Започване на бизнес само срещу декларация, а проверката на документацията от страна на администрацията да се прави постфактум. 

- Край на безсрочните проверки от органите на държавата по отношение на бизнеса. 

Децентрализация

Тази част от програмата бе представена от лидерката на "Съюз за Пловдив" и част от "Нова република" Дани Каназирева. Тя обясни, че България е на 27-о място в Европа по децентрализация. 

- 50% от данъка върху доходите на физическите лица и данък "печалба" да остава в общините.

- Промяна в конституцията за въвеждане на пряк избор на областни управители. 

- Окрупняване на общини, което ще доведе до икономически и бюджетни ползи, както и обединяване на райони в Столичната община. 

- Приемане на Единен кодекс за местното самоуправление - в момента регламентите за местните власти и управление са в 250 различни нормативни акта. 

- Нова методика за изчисление на такса "смет", а дотогава - разлика от до 30% между пращанията за физически лица и за бизнеса. 

- Приходите от данъка върху моторните превозни средства да се използва задължително и само за подобряване и инвестиции в инфраструктурата, вместо да се попълват бюджетни дупки. 

Енергетика

Целта би трябвало да е енергийна сигурност на възможно най-ниска цена, обяви говорителят на "Нова република" Трайчо Трайков, който представи тази част от програмата за нова икономика. Акцентите:

- Постигане на енергийна независимост чрез използване и развитие на местните и диверсификация на вносните източници на енергийни ресурси.

- Инвестиции в хидроенергетика, използването на водите на реките Дунав и Места. 

- Реална либерализация на енергийния пазар.

- Продължаване на проучванията за природен газ в Черно море – включително и чрез газови хидрати. От това може да се развие и научен потенциал. 

- Довършване на интерконекторните връзки с Гърция и Турция. Активно участие в изграждането на Европейски енергиен съюз.

- Заместване на потреблението на течни фосилни горива. Преференции за енергоефективни и чисти автомобили.

Транспорт и инфраструктура

Тази част бе представена от лидера на "Нова република" Радан Кънев. Той припомни, че и двете теми са били изведени като приоритет в последните години, но с похарчените пари за 10 години страната можеше да бъде преобразена. Само че голяма част от парите са потънали в "джобовете на т-нар. асфалтова мафия". По думите на Кънев не е имало стратегия и политика за развитие на инфраструктурните коридори, свървзащи България с Европа по направленията Север - Юг и Изток-Запад по водния път на Дунав.

"Това е пряка причина за нарастващата бедност на Северна България. Тя не е плод на стихийни процеси, а на глупава, корумпирана държавна политика.", заяви Кънев.

Сред акцентите той изброи:

- Завършване на магирстара "Хемус" за 4 години, изграждане на четирилентов скоростен път Благоевград-Видин, строеж на жп линии и други конкретни проекти. 

- Изграждане на интермодални терминали в транспорта и за товари, и за пътници.

- Обща система за за управление на безопасността, въвждане на нови транспортни системи и модерни технологии

- Развитие на пристанищната инфраструктура и развитие на стопански зони в близост до тях.

- Интегриране на националната с европейските транспортни системи.

Трудово законодателство и доходи

И тази част от програмата за нова икономика бе представена от Радан Кънев.

"Бедността и обезлюдяването не са продукт на естествени процеси, а на глупава държавна политика, в това число трудова и осигурителна.", повтори той.

Сред акцентите са:

- Приемане на нов, модерен трудов закон и отмяна на 30-годишния социалистически Кодекс на труда

- Прекратяване на практиката осигурителната политика да е плод на съгласие само между партии, синдикати и най-едрите работодатели, от което практически страда малкия и среден бизнес. 

- Извеждане на до 700 000 души – трайно заети, от сивия сектор. Въвеждане на почасова заетост, надомна работа, временна заетост, засилване на ролята на агенцията на временна работа в земеделието, туризма и др.

- Няма да допуснем неконтролиран ръст на минималната работна заплата. Това е удар по малкия и среден бизнес, застрашава микропредприятията от закриване.

- Въвеждане на регионални нива на минимален доход и минимален почасов доход

- Специално осигуряване за семейния бизнес в размер.

Целта с промените в осигурителния модел без повишение на осигурителните вноски и без дългово финансиране да се постигне среден размер на новоотпусната пенсия от 750 лв. и среден размер на заварените – 500 лв.

- Разработване на капиталовия пазар. Стимулация на частните пенсионни фондове и връщане на Комисията за финансов надроз като реален контрольор.