Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Сто българи и румънци се вдигнаха на гневен протест заради мизерни заплати и нечовешки условия на труд и живот, съобщават “Ди Велт”, “Хамбургер абендблат” и други германски медии.

Протестиращите първо блокирали в понеделник вечер в Ной Вилмсдорф фирмата посредник, която ги наела на работа и гарантирала добри условия на труд и заплащане. Протестът се разрастнал и се стигнало до блокиране и на входа на съседна фирма.

Ной Вилмсдорф с 21 000 жители се намира във федерална провинция Долна Саксония, западно от Хамбург.

Положението ескалирало, когато наш работник не получил отговор защо договорките не се спазват и ударил в лицето служител на фирмата посредник. От там алармирали полицията. Двадесет униформени пристигнали начаса. Те избутали от помещенията 60 разгневени български и румънски работници.

На улицата обаче към тях се присъединили още техни колеги и групата нараснала на 100 души, протестът станал оглушителен.

Органите на реда незабавно сформирали помирителна комисия с участието на представители на протестиращите и на ръководството на фирмата. Повикани били и преводачи от български и румънски. Преговорите продължили с часове, след което положението се успокоило.

“Условията на труд и живот са катастрофални”, заявява днес за “Ди Велт” представител на профсъюзите. 

Работодател е била фирма за опаковка на месо и колбаси, които се предлагали в евтините вериги за хранителни стоки.

На всеки работник били удържани по 300 евро месечен наем за легло в мазе без прозорец. На всичко отгоре работодателят им удържал пари за работно облекло и инструменти.

Работниците получавали едва по 400 евро бруто и то при 12-часов работен ден. Не стига това, но парите им били изплащани с голямо закъснение, а твърде често и от тях имало удръжки за някакви измислени провинения.

По закон името на фирмата нарушител не се съобщава до приключване на разследването. Със сигурност обаче се знае, че поделение “Нелегален труд” към финансовите контролни органи е завело следствие срещу фирмата. Засега разследваните пазят пълно мълчание. Вън от съмнение е, че ако се установят нередовни трудови договори и експлоатация, престъпилата закона фирма ще понесе сурови санкции.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.