"Това лошо ли е"?

Така проф. Иво Христов, който е водач на листата на БСП в Пловдив, отговори на съмненията, че е подозиран в симпатии към руския президент Владимир Путин. Пред бТВ Христов припомни, че Путин и Доналнд Тръмп ще се срещат "другия месец".

"Вижте какво се случва по света. Вижте какво пишат световни издания за т.нар. неолиберализъм", каза още Христов.

Според него у нас тази политика е довела до "руинирано образование".

"57 висши училища има в България. Това е организирана престъпна дейност в областта на висшето образование", заяви Христов.

Според него новата администрация във Вашингтон изоставя политиката на огромна пряка конфронтация с Русия.

"Ние бяхме в навечерието на война. Ясно е, че Украйна е прокси сблъсък на Америка и Русия", каза Христов.

На въпрос трябва ли да бъде признат Крим Христов отговори.

"А защо признахме Косово, на базата на кой точно регламент?"

Христов коментира причините, поради които е приел поканата да се кандидатира.

"Приех много трудно. По принцип смятам, че интелектуалците нямат място в политиката като оперативни политици. Приех в качеството си на експерт в гражданската квота. Ще се опитам да повлияя на реалния живот в парламента", обясни Христов.

Той не изключи възможността да е на различно мнение по определени въпроси от това на парламентарната група.

"Депутатът представялва целия народ. Това му дава възможност да преценява едни или други решения. Той не е крепостен селянин. Нищо не изключвам", каза Христов.

Поканата към него дошла от лидерката на БСП Корнелия Нинова. Подобни покани Христов получавал и преди, при това не само от БСП.

"Не съм загубил критичното си отношение към БСП. Аз, Тома Томов, Елена Йончева - ние сме от гражданската квота. Не мога да нося отговорност за вътрешнополитическите проблеми на БСП. Аз ще имам дистанция по един или друг въпрос, предполагам, че за това съм бил поканен. Това показва, че БСП мислят по-далеч от носа си. По-добре хора с градивна критика, отколкото послушковци", обясни Христов.

Той щял да се занимава като депутат основно с проблемите на науката и висшето образование.