Не само България страда от парадокси на доверието в политиците. Проучване на Галъп (международната, не родната) показва, че едв 16% от американците имат доверие в Конгреса. Това е най-ниската стойност, откакто агенцията прави тази статистика, за пръв път пре 1974 г. Въпреки това, над 80% от конгресмените ще бъдат преизбрани тази година.

Това е една от мистериите на американската политика, която е факт от десетилетия. През 1994 г., например, доверието в Конгреса достига рекорден дотогава спад - 22%. Преизбраните са над 90%. Странното е, че все пак се доказва някаква корелация между доверието и преизбирането. Защото през 2002 г., когато доверието се качва до 50%, преизбраните са близо 96%.

Политическите анализатори обясняват, че това е свързано с метода за избиране на конгресмени - повечето избиратели в САЩ не се интересуват от политика. И въпреки че не одобряват работата на конгреса, когато дойдат избори, гласуват за познатото лице - което обикновено е този, който е бил в Конгреса досега. Партийната политика на Републиканците и Демократите също води до представянето на едни и същи лица - редките случаи, в които някой не е преизбран, е ако излиза от политиката, или е замесен в сериозен местен скандал.

Така се получава, че американците мразят своя Конгрес - но обичат своите конгресмени.