Сферата на образованието е много комплексна и всеки министър може само да работи, а не да прави нещо голямо. Тази теза изказа бившата министърка на образованието Меглена Кунева в ефира на БНТ.

"Аз много вярвам в еволюцията, вярвам, че няма как изведнъж да направиш нещо голямо, но ако оставиш на този, който дойде след теб, си направил нещо, което да помогне на държавата", каза тя.

Кунева отговори на критиките от страна на служебния министър Николай Денков, че нейният екип е действал твърде предпазливо и бавно по отношение на оперативна програма "Наука и образование".

"Програмата е цикъл. Нямаше как за 10 месеца да извърша кардинални промени, моята роля беше да стабилизирам системата. Наследникът ми проф. Денков знае всичко в детайли - какви са модулите на програмата, той идва от средите на науката, няма какво да го изненада и да не е наясно", похвали го тя.

И допълни, че нейният екип е отворил няколко "много закъснели операции" - стипендии, студентски практики, програмите за учене цял живот. Според нея вероятно не Денков, а следващият редовен министър, на когото пожела успех, ще успее да отчете много голям прираст от тях.

"В момента е най-чувствителната фаза при избора на оценители за научните проекти. Има голяма надежда, че тези проекти ще бъдат успешни. Има сериозен проблем с одита и това го казвам абсолютно откровено. 10 млн. лева например са отишли по т.нар. ромски проекти, които се оказва, че са спечелени от фирми, регистрирани месец преди избора на един адрес, мен специално това ме шокира. Аз направих така, че парите да не отидат в грешни ръце", обясни тя. "Един от тези проекти си спомням, че беше предназначен за училище, в което изобщо не учат роми."

И разясни, че са пратени сигнали до прокуратурата, ДАНС, имало е вътрешно разследване и дисциплинарни наказания, но като администратор тя не е можела да направи повече.

"Моята задача е да не допусна такъв теч", обясни тя.

И каза още, че няма как да се прави обща оценка на предишните министри, тъй като един е направил много в една област, друг - в друга.

Кунева коментира кратко и обявяването на нови партньори на Реформаторския блок, което трябва да стане по-късно днес.

"Ние имаме група, която е стандарт от всички лидери, която води преговори, нека не избързвам и не говоря преди тях. Има силен интерес към присъединяване и съвместно явяване на избори с Реформаторския блок. Няма нищо неочаквано. Изчакайте до обяд, че ще ми се сърдят вашите колеги от другите медии", каза тя.