Ангела Меркел не крие възхитата си от велики филмови актьори и режисьори. Срещала се е в канцлерството в Берлин с Джордж Клуни, Том Ханкс и Стивън Спилбърг, а днес и с Ричард Гиър.

“Тя мълчи по въпроса дали те са нейната представа за интересни мъже. Но фактът, че се среща с тях, е политическо послание”, написа в онлайн изданието си “Франкфуртер алгемайне цайтунг.”.

Ричард Гиър (67 г.), с когото Меркел разговаря 45 минути в кабинета си в канцлерството вместо предвидените 30 минути, е председател на сдружението “International Campaign for Tibet”, основано през 1988 г. То се застъпва за спазване на човешките права в Тибет, както и за съхраняване на културата и околната среда на региона, принадлежащ към Китай.

Меркел, както и официален Берлин, се обявяват за единен Китай, Тибет е за отцепване. Същевременно обаче канцлерката и нейното правителство категорично са за спазването на човешките права на малцинството в Тибет, застават и зад исканията му за културна и религиозна независимост от Пекин.

Меркел се е срещала в Берлин с духовния водач на Тибет Далай Лама.

В този смисъл и днешната среща на канцлерката с Ричард Гиър е сигнал към Пекин, макар и неизречен.

Гиър е информирал Меркел, че възнамерява да свика в Берлин международен форум за Тибет.

Преди разговора си с Меркел именитият актьор се срещна и с вицепрезидентката на Бундестага (германския парламент) от квотата на зелените Клаудия Рот. Гостът нарече Германия “пример във вълнуващо политическо време”.

“Идвам от една страна (САЩ – б. р.), която в момента е хаотична. Честно казано, взорът ни е обърнат към Германия, която за нас е извор на вдъхновение”, изрече Гиър.

Предимно в политиката си по бежанската криза германците и тяхното правителство демонстрирали кураж.

Ричард Гиър пристина в Берлин по повод откриващия се довечера филмов фестивал “Берлинале”, на който ще бъде прожектирана лентата с негово участие “The Dinner”.

По време на “Берлинале” винаги са се отправяли и политически послания.

Така през 2003 г. Гиър и Клуни използваха фестивала, за да отправят предупреждение за предстоящата война в Ирак, за която тогавашният президент на САЩ Джордж Буш младши се готвеше.

Тази година едва ли ще бъде подмината темата “Тръмп”.

По време на предизборната битка миналата година Гиър също отправи предупреждение какво би станало, ако Доналд Тръмп бъде избран за президент:

“Не само бездомните ще станат още по-бездомни, а за мексиканците, бедните, жените, журналистите и за всички свободолюбиви хора животът ще стане по-лош.”