Готови сме да сътрудничим с новоизбранния български президент Радев, в неговите изказвания имаше обнадеждаващи моменти в желанието да се преодолее конфронтацията с Русия, заявява в интервю за агенция РИА Новости директорът на четвърти европейски отдел на външното министерство на Русия Александър Боцан-Харченко.

На въпрос защо в западните медии по никакъв друг начин не наричат Радев освен "проруски", той отговаря, че Москва по принцип се отнася крайно уважително към всеки избран ръководител. Според дипломата конфронтацията с Русия е "противоестествена ситуация и от нея страдат преди всичко самите българи".

Защо когато човек говори разумно и в интерес на своята страна, него веднага го причисляват към русофилите, пита риторично Боцан-Харченко. Разбира се, че различните негови изявления предизвикват внимание, но окончателни изводи може да се направят по конкретните действия, обобщава той. Представителят на руското Външно обяснява, че е необходимо да се изчакат резултатите от предсрочните избори в България, да бъде сформирано ново правителство, което да очертае приоритетите си. И тогава се надяваме да имаме по-конструктивни и рационални отношения, подчертава дипломатът.

„В момента е трудно да се говори дали ще се реанимира „Южен поток“, или ще се правят опити за създаването на нещо ново, като се отчитат предишните разработки и идеи“, коментира в същото интервю Александър Боцан-Харченко.

Но без ясното решение на Еврокомисията, разбира се, да се прави нещо е много трудно, защото винаги се стига до позицията, която заема Брюксел, добавя той по повод възможното реанимиране на "Южен поток".