"Нормално е да се сменят областните управители, защото те са част от кабинета "Борисов-2". Това го приемам. Едно правителство има право да работи със свой екип. Въпросът е не защо, а с кого са сменени. В по-голямата част новите са кадри на левицата. Защо колегите се срамуват от кадрите си?"

Този въпрос зададе в студиото на Нова тв доскорошният вицепремиер от ГЕРБ и министър по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев.

"Въпросите - към Огнян Герджиков. Когато вземем управлението на страната, тогава ще носим отговорност за назначенията и с удоволствие ще отговоря. Президентът Радев назначи служебния кабинет. БСП не участва в това. Няма как да носим отговорност. Няма да влезем в обяснителен режим. И на мен ми се иска да има кадри на БСП в правителството, но не ги виждам", отговори депутатът от БСП Жельо Бойчев.

Двамата коментираха и вчерашния брифинг на Дончев. На него той заяви, че ГЕРБ боравят с числа и точни цифри за повишаване на доходите. И това отличава програмата им от тази на БСП по отношение на доходите.

"Това е част от политическия сблъсък в най-добрия му вид. Да кажем какво предлагаме, кое може да се случи, какво може да понесе икономиката - не с участие в предизборното надхвърляне кой ще обещае повече. Нормално е да направим анализ на колегите", обясни Дончев.

"Когато нямаш програма, четеш другата програма и изучаваш. Те няма какво да предлагат, тъй като до вчера бяха в управлението", контрира Бойчев.

Бившият вицепремиер изрази готовност да заведе опонента си в централата на ГЕРБ, където да му покаже подготвените за печат анализи на партията. Но само при условие, че след това Бойчев организира пресконференция, на която да му се извинява без прекъсване в продължение на половин час и точка по точка.

"Защото говорите глупости", каза Дончев.

Той разкритикува и идеята на БСП да освободи от данък за две години млади предприемачи, които смятат да инвестират. Защото при такива преференции всички предприемачи у нас се пререгистрират и стават млади. Както и една трета от компаниите за обществени поръчки се оказват собственост на хора с увреждания.

Според Дончев изпълнението на програмата на левицата поскъпва с около 300 милиона на ден:

"Дори един обран анализ показва, че програмата няма как да се изпълни за една година за по-малко от 4,2 милиарда. Само преизчисляването на пенсиите струва 2 милиарда."

"Голямата разлика е, че ние търсим изход от голямата демографска катастрофа, в която е България", изтъкна Жельо Бойчев.

Той обвини Дончев в мандатно мислене. И изтъкна, че ГЕРБ не са в състояние да изкарат дори един пълен мандат на власт.

За доскорошния вицепремиер има приоритети, по които не може да има партиен сблъсък. Това са демографската криза и професионалното образование. И ГЕРБ много харесали идеите на БСП в сферата на образованието.

"Да попитам обаче защо приоритетите, които имате, бяха представени като предложения на НС?", каза Дончев.

Накрай той отправи призив към българите да внимават много, когато на политическия пазар се появят стоки менте.

"Като потребител да кажа, че съм от тези, които нямат парно от събота вечерта, тъй като имаше един спор. Вие видяхте, че в момента имате ситуация с една по-тежка зима - непроходими пътища, проблеми с енергопреносната мрежа. И половин София е без топла вода", завърши Бойчев.

"Носим пряка отговорност за снеговалежа", бяха последните думи на Дончев.