Левицата планира 50-годишен мандат. Това предположи бившият вицепремиер Томислав Дончев. Така той коментира идеята на БСП България да стане 8 млн. души. Според Дончев това означава населението на България да се увеличи  847 хил. души, за което трябват около 50 години.

"Не знам с какви стимули ще бъде постигнато. Жените във фертилна възраст трябва да бъдат извадени от пазара на труда и да се занимават само с възпроизводство", обясни Дончев.

Той призна, че има мерки, които са лансирани от БСП и ГЕРБ ги одобрява. За пример Дончев даде образованието, където според него трябва да има надпартиен консенсус за допълнителни инвестиции.

Бившият финансов министър Владислав Горанов изчисли, че за да бъдат изпълнени всички обещания на БСП, само за една година ще трябва 4,190 млрд. лв. допълнително в бюджета. Горанов включи в това създаването на фонд "Индустрия" с 500 млн. лв., фонд "Иновации" със 150 млн. лв., 0% данък печалба за млади предприемачи - около 200 млн. лв., спиране на концесията на летището - 600 млн. лв., стартова заплата за млад учен минимум две минимални работни заплати - 30 млн. лв., облекчения за деца на работещи родители - 370 млн. лв., помощи за ученици във 2-ри, 3-ти и 4-ти клас - 36 млн. лв., и др.

Горанов изтъкна, че ако се увеличи на 20% данъкът за онези, които получават над 10 хил. лв. месечно, от това ще дойдат 100 млн. лв. допълнително. За преизчисляване на пенсиите обаче трябват 1,7 млрд. лв. Ако се вдигнат минималните възнаграждения за сектор "Сигурност", трябват допълнително 100 млн. лв., а евентуално отделяне на 1% от БВП за наука ще излезе 500 млн. лв. Сметка, колко ще трябва да плати държавата, ако поеме лихвите по ипотечни кредити, Горанов не можа да направи. Ако 500 хил. семейства започнат да получават енергийни помощи, вместо сегашните 250 хил. лв., това означавало още 100 млн. лв. Ако пък платеното майчинство за втората година се вдигне до минималната заплата, това означава още 51 млн. лв. годишно.

Горанов обясни, че няма как тези 4,190 млрд. лв. да дойдат от приватизация, защото тя е вече направена. Той пресметна, че тези пари могат да дойдат, ако ДДС се вдигне от 20 на 30% или пък, ако се повишат двойно корпоративният данък и данъкът върху доходите на физическите лица.

"На БСП не им е силата да събират приходи в бюджета. Върви се към изхарчване на натрупаните резерви. Или нямат намерение да си изпълняват обещанията, или в момента, в който докарат държавните сметки до изключително негативен развой, ще извадят увеличение на данъците", обобщи Горанов.

Веднага след изявлението на ГЕРБ от БСП свикаха извънредна пресконференция. Според Драгомир Стойнев ГЕРБ-ерите продължават да анализират програмата на социалистите, вместо да представят своя. Стойнев заяви, че БСП иска да подпомогне българското предприемачество и българската икономика.

"Икономическият растеж може да бъде значитлено увеличен. Няма да нарушим закона за публичните финанси и да имаме повече 3% дефицит. Държавата трябва да бъде в помощ на родната икономика. Европейските средства трябва да подпомагат националното финансиране, не да го заместват. Така се развиват англосаксонските държави и големите държави в Азия", обясни Стойнев.

Според него изчисленията на ГЕРБ за 4 млрд. лв. са "пълни глупости". Според Стойнев за изпълнението на програмата са необходими 2 млрд. и 200 млн. лв.

"Те все още не са разбрали, че ще загубят и тези избори", обобщи Стойнев.

Жельо Бойчев от БСП припомни, че в края на миналата година в тригодишната си прогноза ГЕРБ са записали, че минималната работна заплата няма да се увеличава и ще бъде 460 лв. Той изтъкна, че за 0% данък за млади предприемачи с оборот до 150 хил. лв. ще са необходими 10 млн. лв. За преизчисляването на пенсиите пък трябвали 810 млн. лв.