Политическите партии трябва да изяснят болезнените теми в обществото ни, а не да превръщат изборите във война. Тази теза изказа в ефира на БНТ един от съпредседателите на "Обединени патриоти" - Красимир Каракачанов.

"В момента нещата са като на циганска сватба - един дава каруцата, един магарето, един всичко на един път", обясни той.

Лидерът на ВМРО се възмути, че всички са обвинявали патриотите в популизъм преди месеци, а сега предлагат техните идеи.

"Няма нищо лошо да има съвпадения в програмите ни с други партии, искам просто да признаят откъде са взели точките. Темата за пенсиите, за нелегалната миграция и битовата престъпност - за тях се борихме упорито в парламента", каза той. "Важното оттук нататък е какво ще се прави след изборите, защото българинът е свикнал да слуша кой какво обещава."

Каракачанов обясни и позицията на националистите спрямо Европа - че те не са против "Европа на нациите", както била първоначалната идея на Де Гол, а против "Европа на бюрократите и чиновниците". И спомена как Брюксел не трябвало да се занимава дали гърците и българите ядат шкембе чорба. Пропусна да отбележи, че това е фалшива новина, повтаряна от години, тъй като ЕС никога не се е опитвал да забрани любимата на българите супа.

Той говори и за концепцията на патриотите България да гледа само своите интереси - както правят и великите сили.

"Да не копираме чужди модели - било от САЩ, било от Брюксел, било от Москва", призова той.

Но когато става дума за мажоритарното гласуване, според него "в два тура с абсолютно мнозинство" не е работеща система, а вместо това трябва да вземем пример от Германия. Въпреки факта, че тя е федерална държава и системата й не може да бъде приложена пряко у нас. 

Каракачанов коментира и демографския проблем, като представи едно от решенията на патриотите, които другите все още не са взели като свое:

"Трябва да ограничим безразборната и неграмотна раждаемост в гетата, деца на 12-13 години раждат. Незаконно е, но държавата си затваря очите и го финансира. В същото време семейства, които работят и са се изучили, никой не го интересува за тях. Семейно подоходно облагане. То касае работещите семейства. Не облагаш, събираш прихода на двамата родители и от там изваждаш определена сума за всяко дете. Сега какво се случва, двамата родителите си ги облагат на общо основание. От 1000 лева, например, като им вземат 10% са 900 лева. Аз предлагам следното нещо. За всяко дете, говоря за работещо семейство, се маха една сума от 200 лева, ако имаш три деца се маха 600 лева, облагаш с 400 и така оставяш в работещите семейства повече доход. Така ще се стимулира желанието на хората да имат деца."

Мерки за стимулиране на раждаемостта чрез данъчни облекчения има и в програмата на БСП. А ГЕРБ развиват т.нар. тридетен модел.