ЕФРОСИНА КОСТОВА

Провал беляза днешното обществено обсъждане за Национален парк "Българско Черноморие" в Бургас. С викове и бурно освиркване представители на Национална асоциация "Българско Черноморие" (НАБЧ) посрещнаха експертите на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), а преди началото пред сградата на областната управа протестиращи скандираха "Махайте се", "Не ви искаме" и "Долу ръцете от земята ни". Говорител на асоциацията призова присъстващите местни жители да си тръгнат и да осуетят събитието. 

              Представители на НАБЧ първо
               протестираха пред сградата...

Причините за липсата на диалог между двете страни са опасенията на местните жители, че имотите им ще бъдат изкупени на безценица, а границите на парка ще попречат на доходите им от туризъм. От НАБЧ категорично отказаха диалог с експертите от МОСВ и дори не им дадоха възможност да се представят. Според тях изобщо не може да става дума за национален парк, при положение, че в границите му има частни имоти. 

Обществени обсъждания трябва да се проведат и на 19 и 20 юни във Варна и Добрич, но от асоциацията се заканиха, че ще осуетят и тях. След няколко опита за начало на дискусия експерите от МОСВ напуснаха сградата на областната управа в Бургас, придружени от полицаи. От НАБЧ ги изпратиха с викове "Мафия".

Планът за национален парк "Българско Черноморие" не среща подкрепата не само на местните жители и НАБЧ, а и на природозащитните организации и управата на природните паркове. Според еколозите има фундаментални грешки в проекта за парка и голяма част от защитените територии излизат извън пределите му. 

     ... после влязоха в заседанието, за да го
          осуетят.
Снимки Ефросина Костова

Пред Клуб Z инж. Дико Патронов, който е участвал в създаването на Природен парк "Странджа" и инж. Петко Нанчев, който е директор на парка, коментираха, че идеята за национален парк навярно няма да се реализира. Създаването на толкова голяма защитена територия не е ефективен начин за запазване на черноморското крайбрежие според двамата експерти. Огромната площ, на която трябва да се простира, ще го направи изключително труден за управление и ще обърка работата на природните паркове "Странджа" и "Златни пясъци".

Според инж. Патронов подобен проект може да се реализира само ако всички територии в границите му са държавна собственост. Това обаче е изключително трудно, тъй като в границите на природните паркове собствеността върху земята се запазва. По думите му изкупуването на земите никога няма да срещне одобрението на местното население, защото са намесени бизнес интереси.