СИМОНА РУСЕВА

Американската Агенция за национална сигурност (АНС) използва своя секретна база в Германия за ликвидирането и залавянето на терористи.

“Получените от територията на Германия разузнавателни данни допринесоха за задържането или избиването на над 40 терористи. Добитата информация доведе до успех световната ни битка срещу терора и допринесе за американската политика в Африка”, се подочва в доклад на АНС.

Това разкрива  “Шпигел”, след като са му били предоставени тайни документи, изнесени от Едуард Сноудън. Както е известно, разузнавачът на АНС избяга преди година от САЩ в Хонконг с обилна документация. Впоследствие той прелетя до Москва, където в момента се намира. Кремъл му даде едногодишно политическо убежище, което изтича на 31 юли т. г.  За дейността си от територията на Германия АНС е използвала европейската си централа край град Грийсхайм, недалеч от Дармщад. Това всъщност е секретен военен обект на САЩ и бивша ВВС база.

Американската база в Грийсхайм.

Според разкритията на Сноудън през 2003 г. ръководството на АНС взима решение да подсили персонала си в Германия. В Грийсхайм е била изпратена група от анализатори. Сред основните цели е било събиране на информация за терористични групировки в Северна Африка. Така  се е стигнало до избиването или задържането на над 40 души, обявени от САЩ за терористи.

Според документите на Сноудън, отнасящи се към началото на 2013 г., от територията на секретната база във ФРГ се осъществяват  26 мащабни разузнавателни мисии. Агентите на АНС проследяват комуникациите на заподозрените с техни съмишленици в Европа, държат под око и набелязани от тях цели за евентуални удари или саботажи на Стария континент. 

В доклад от 2012 г.  се твърди, че агентите на АНС са в състояние да извършват “комплексни анализи на начина на живот и привичките на набелязаните живи обекти”.

Говорителка на АНС е отказала на “Шпигел” да коментира изнесената от Сноудън информация. Тя обаче заявила, че бил налице “подробен  обмен на информация с германските сили за сигурност”.

Не само, че има такъв обмен, а шпиони на АНС и агенти на германското разузнаване БНД заедно подслушват от спецбаза край баварския град Бад Албинг, разкрива още “Шпигел”, позовавайки се на документацията на Сноудън.

Двете шпионски централи на 28 април 2002 г. са сключили 6-странично споразумение и още 74 страници анекс. Документът е с гриф “строго секретно”.

В него е посочено, че партньорските страни ще съблюдават правилата и от Бад Албинг няма да се следят писмата, пощенските пратки и телефонните разговори на своите граждани – американци и германци. Тази договорка обаче отпада, ако се засече “терористична активност”.

В Германия шпионират и над 200 американски агенти, които работят под прикритието на дипломатическа дейност, пише още “Шпигел”. Към тази цифра трябвало да се прибавят и още стотици представители на щатски частни фирими във ФРГ, които всъщност работели за НСА.