Властите в Охайо, САЩ, са арестували мъж и са му повдигнали обвинения за палеж и застрахователна измама на базата на данни от пейсмейкъра му, съобщи Engadget.com

Пред полицията Рос Комптън обясни, че когато видял къщата си да гори на 19 септември миналата година, опаковал куфарите си, хвърлил ги през прозореца и после ги занесъл до колата си.

Тъй като той обаче страда от сериозен сърдечен проблем и други заболявания, които биха направили усилието непосилно, полицията успяла да издейства разрешително за обиск на пейсмейкъра му.

Вече от години малкият чип, който следи и регулира сърдечния ритъм при хора с различни проблеми, пази в себе си данни в продължение на дълъг период от време. Някои дори могат да пращат данни на личния лекар.

Повикани като експерти кардиолози прегледали данните за пулса, кога е била нужна регулация и какъв е бил сърдечният ритъм на Комптън преди, по време на и след пожара. 

"... изключително малко вероятно е г-н Комптън да е бил способен да събере, опакова и извади от къщата много предмети, да излезе от прозореца на спалнята си и да изнесе големите и тежки предмети пред дома си в краткия период, който той е посочил, поради здравословното му състояние."

Така тези данни са станали ключово доказателство, което е позволило да се повдигне обвинение. В добавка има следи от бензин по обувките и дрехите му.

Пожарът причинил щети за 400 000 долара, които иначе биха били изплатени на Комптън.

Независимо дали Комптън е виновен или не, този случай създава прецедент. Стефани Лакамбра, адвокатка от водещото НПО за защита на правата в дигиталния свят Electronic Frontier Foundation, коментира пред SC Magazine", че подобни случаи могат да бъдат "канарче във въглищна мина" по отношение на по-големите бъдещи проблеми при използването на лична медицинска история.

"Американците не трябва да правят избора между здраве и сигурност на личната информация. Ние като общество ценим правата си да пазим сигурни личната и медицинската информация, и да се принуждават граждани да предават такава информация на властите подкопава тези права", обяснява още тя.