България ще продължи да изгражда своя образ в Германия като стабилна европейска държава и като перспективна дестинация за инвестиции.

Това заяви днес президентът Румен Радев в реч на икономически форум в Берлин, посветен на България.

Държавният ни глава беше почетен гост, след като по-рано се срещна с колегата си Йоахим Гаук. Той е приел поканата на Източния комитет на германската икономика, на Федералното министерство на икономиката и енергетиката, на Сдружението на германските индустриалци и търговци, което представлява интересите на 79 промишлени и търговски камари, на Германо-българската индустриална и търговска камара, както и на Германо-българския форум.

Събитието се състоя в представителната зала “Менделсон” на Дома на германската икономика в Берлин.

“Добрите бизнес отношения между двете ни държави са мост, по който минават добрите ни отношения в науката, образованието, културата и всички сфери на обществения живот. Това е мостът, по който се градят отношенията между нашите два народа, които имат дълбоки исторически корени”, подчерта държавният глава.

Той посочи, че първото му официално посещение като президент е точно в Германия, тъй като тя е традиционният ни стратегически партньор и това има особено значение за него, както и за всички българи.

Президентът не подмина и проблеми:

“Осъзнавам, че Европа е изправена пред предизвикателства в сферата на сигурността, на икономическото развитите в един свят на все по-ограничен достъп до ресурси, до квалифицинарана работна ръка и поради тази причина е важно да обединяваме усилията си.”

Ораторът припомни, че стокообменът ни с Германия възлиза на 6 милиарда евро. На фона на немския БВП от над три трилиона евро това било повече от скромно, но за България тези 6 милиарда евро са особено важни, тъй като идват под формата на инвестиции. Те пък гарантират дългосрочно развитие на важни производства и технологии.

Президентът Радев беше категоричен, че България е стабилна държава:

“Ние сме остров на стабилност в Балканския регион, политическата ни обстановка е стабилна, приоритетите ни са ясни и съм сигурен, че те ще останат такива и след избора на следващо легитимно правителство.”

Румен Радев увери също, че България е постигнала впечатляващи резултати – реален икономически ръст, близо 3,5 на сто ръст на БВП, инфлацията е около нулата, безработицата - 8 на сто с тенденция надолу, увеличаване на износа.

“Можем да желаем повече, но в политическо отношение и на ниво държавно ръководство е важно да създаваме добър бизнес климат, който да привлича инвестиции, да убеждава хората, че си струва да инвестират в България” подчерта г-н Радев.

Той припочни, че желаещите да инвестират у нас могат да се възползват от редица положителни фактори – най-ниски данъчни ставки в ЕС, както и желанието на българските граждани да развиват държавата си. Същевременно президентът призна, че все още не сме създали онази прозрачност, при каквато се развива германският бизнес. Не във всички региони у нас има подходяща инфраструктура за инвестиции, налице е дефицит на квалифицирана работна ръка.

“Начертали сме нашата пътна карта, знаем си задачите, ролята ми на президент е да обединяваме усилията на институциите и на цялото общество за непримиримост в борбата с корупцията и престъпността и съм убеден, че много скоро България ще има положителни резултати”, изрази оптимизъм президентът.

Той посочи също, че България полага усилия да използва по най-добрия начин средствата от европейските фондове.

Ораторът благодари на Германия и на немския бизнес:

“Инвестициите, които досега са вложени в България, като нетно измерение на пари не са най-важното. Най-важното е, че с тези инвестиции навлиза един нов модел на обществени отношения в България, на непримиримост към несъвършенствата. Един модел, който снижава прага ни на търпимост към корупцията, който у нас изгражда визията как трябва да изглежда едно модерно европейско общество.”

Присъстващите на форума окачествиха г-н Радев като “впечатляващ президент”.

Той говори свободно, без писана реч. Преди това изслуша германските оратори, без да ползва превод, а по време на дискусията отговаряше на английски.