Корупцията, Шенген и бежанците са били сред акцентите в разговорите на българския президент Румен Радев и неговия германски колега Йоахим Гаук. Радев е на официално посещение в Берлин.

„Моето официално посещение тук, в Германия, е знак за изключителното значение на отношенията между нашите две страни. Германия е стратегически икономически и инвестиционен партньор на България", заяви българският президент.

В програмата на посещението са предвидени още срещи на Радев с председателя на Германо-българския форум Гернот Ерлер, а така също и с Негово Високопреосвещенство Антоний - Западно и Средноевропейски митрополит.

Не и с канцлерката Ангела Меркел.

В Берлин президентът е придружаван от министъра на външните работи Ради Найденов, министъра на икономиката Теодор Седларски. Както и от съпругата си.

 
„Обменихме мнения от актуалния дневен ред на Европейския съюз и на двете ни държави. Споделяме общи отговорности и ценности за постигането на силна, просперираща и сигурна обединена Европа. Предизвикателствата пред нас не са малко – въоръжени конфликти, тероризъм, миграционна вълна, глобализация, все по-силно ограничаване на наличните ресурси. В тази обстановка ние трябва да продължаваме активното си сътрудничество, което има огромен потенциал, особено в областта на икономиката и инвестициите“, посочи Радев, цитиран от прессекретариата си, по време на съвместната пресконференция с германския си колега.


 
Президентът Гаук отбеляза, че в Германия и Европа се интересуват и от вътрешнополитическото предизвикателство, което България трябва да преодолее – борбата с корупцията.

„Знаем, че от дълго време се работи и се надяваме скоро да има резултат“, посочи президентът Гаук.
 

Двамата са говорили и за обшата европейска сигурност и Шенген.

„Тази сигурност се базира на споделени отговорности и споделена солидарност. България полага всички усилия на своята външна граница да защити европейските граждани и външната граница на ЕС. Разчитаме, обаче на още по-голяма европейска солидарност не само под формата на хора, техника и ресурси, а и като едно дългосрочно оперативно планиране за справяне с миграционната криза. Разчитаме на по-силна ангажираност и предсказуемост на всички държави от ЕС за подкрепа на България в случай на рязко нарастване на миграционната вълна, за подкрепа на скорошното ни членство в Шенген и за подкрепа на реадмисията на нелегални мигранти на наша територия“, заяви Радев.
 
Радев смята, че  сме изпълнили всички технически изисквания за членството в Шенген и сме доказали, че защитаваме външните граници на Европа в съответствие с необходимите критерии. „Това, че отделни държави още не приемат, че България е готова да се присъедини към Шенген означава, че тези технически критерии започват да се комплицират с политически и други критерии“, посочи Радев и добави, че  няма как България ефективно да защитава тези граници, ако няма достъп до шенгенската информационна система. Българският президент беше категоричен, че липсата на достъп до тези системи повишава риска за всички европейски граждани.
 


Според Гаук е важно да се отчете колко активно България се ангажира в защитата на европейската външна граница. „Европа през следващите месеци и години ще трябва да се ориентира по нов начин. Трябва да се изясни на колкото може повече хора колко удачен е европейският проект, колко благоприятен е“, подчерта президентът Гаук. „В европейския модел е бъдещето на България, затова е важно ние, като германци,  да разберем, че европейската идея трябва да бъде засилвана в България чрез прояви на солидарност“, добави той.