Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Радев едва ли ще се завърне в София с някакви вълнуващи новини или политически армагани. Освен това, откакто България е равноправен член на ЕС, двустранните отношения с партньорите, включително и с Германия, вече не са от такава драматична значимост. Но решението му след визитата в Брюксел първо да отиде в Берлин е съвсем правилно. Не само защото – по мнението на редица наблюдатели – Германия е ключовата страна в Евросъюза, но и поради няколко теми, по които България наистина може да получи решаваща германска подкрепа.

"Трябва да се помогне на България”

На първо място – във връзка с бежанците и миграцията. Тези дни германският еврокомисар Гюнтер Йотингер го каза в прав текст: трябва да се помогне на България, която охранява границата на ЕС с Турция и се грижи за възпирането на нелегалната миграция. Само преди дни германската канцлерка Ангела Меркел беше на посещение в Турция и проблемът с бежанците присъстваше като централна точка в дневния ред. Тъй че отсега е ясно, че германските събеседници на Румен Радев, пък и журналистите, ще разпитват българския държавен глава по въпроса – още повече, че в предизборната си кампания бившият генерал взе ясно отношение по този болен проблем. И за още нещо Радев положително ще бъде засипан с въпроси: за предполагаемата му слабост към Русия, за която писаха редица западни медии; и, съответно, за стабилността на ангажимента му към НАТО и ЕС.

Румен Радев ще участва и в Германо-българския икономически форум. Вярно, че в областта на икономиката президентът няма особени правомощия, но присъствието му ще има сигнален характер. Защото Германия е най-важният икономически партньор на България, а през изминалата година беше достигнат рекорден двустранен стокообмен – с германски плюс от 25%. Много големи германски фирми са изнесли свои производства в България и очакват от политиката повече подкрепа, най-вече повече законови гаранции за своя бизнес.

Българите в Германия

И още една двустранна тема, която навярно ще изникне в разговорите на българския президент в Берлин, е свързана пряко или косвено с икономиката. Благодарение на свободното придвижване в ЕС, в Германия в момента пребивават навярно поне 200 000 българи. Една част от тях имат редовни трудови договори, но често пъти работят срещу много ниско заплащане – в нарушение на германското законодателство за минимална почасова ставка. Други пък  живеят изцяло от детски надбавки и социални помощи, а редица германски общини се оплакват от това положение, защото бюджетите им са претоварени, включително и заради бежанците. Не че Радев може да вземе някакви мерки или решения по въпроса, но поне ще получи по-ясна представа за картината. Към която, надявам се, германските му домакини ще добавят и добрите новини: за изключително високия брой български студенти, следващи в Германия, и за доброто ниво на хилядите български специалисти, които работят в различни сектори на германската икономика.

Според програмата, с която разполагаме в момента, не е предвидена среща на Румен Радев с канцлерката Ангела Меркел – и в това няма нищо странно, защото негов естествен домакин в Берлин е президентът Йоахим Гаук. Впрочем, посещението на българския президент ще бъде и една от последните официални изяви на Гаук, който само седмица по-късно ще отстъпи двореца „Белвю” на своя наследник.

Препечатваме статията от Дойче веле.

Коментари

Джибри дизатор 's picture
Джибри дизатор 
Хибридизатор

Чуденето какво да се напише против Радев

вече почна да приема фантасмагорически пропорции. "Радев едва ли ще се завърне в София с някакви вълнуващи новини или политически армагани." Вече е виновен за това, което може би ще се случи, а може и да не се случи... Айде по-кротичко малко.
 's picture

Радев

Ах, ако беше Чехъла или

Ах, ако беше Чехъла или Кратуната какви панегирици щяхте да къдрите..
 's picture

Vladimir Radoslavov

прецедента беше любимото

прецедента беше любимото макар и малоумно дете на ГЕРБ и вскчи под знаменателя десни, либерали, про-НАТО-ци про-Европейци и все келеши от тоя ред, вска негова издънка едва ли не се боготвореше и героизираше. Сега когато имаме нормален про-Български президент от който никй не се срамува се правят всевъзможни журналистически фокуси за да се принизи направеното от него

о.з. генерал Радев като циркаджийска мечка

Острието (засега) на интересите на фашисткия режим на Путин в България, о.з. генерал Радев, е развеждан като циркаджийска мечка из европейските столици. Срича, пелтечи, обяснява нещо на български (сравнение с публичното присъствие на президента Плевнелиев е немислимо). И защо ли? За да ни убедят, че изборът на генерал Решетников не е кремълско мекере. Стига , бе!... Неблестялото никога с нищо журналистче Ленчето и водещият на негледаемо треторазрядно телевизионно предаване … както там се казваше шефът на кабинета на Радев, определено страдат от липса на въображение. И… ха-ха! дори Лукашенко вече излезе с едни гърди пред нашето евроазийское о.з. недоразумение.
 's picture

Vladimir Radoslavov

малоумен ли си или се парвиш

малоумен ли си или се парвиш ма шут срещу грантове ?
 's picture

smarf

Матрьошка

Като какъв ще ходи Рундьо в Германия? Като български президент или руска подлога? Това ще разберем като преброим колко пъти ще проплаче за ветото срещу руските олигарси да посещават гнилия запад.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.