България и Румъния не бива да приемат като свършен факт намерението на Европейската комисия да приключи с мониторинга над тяхното правосъдие и вътрешни работи в рамките на мандата си, който изтича през октомври 2019 г., каза днес нейният говорител Маргаритис Схинас.

Той коменира продължаващите многохилядни протести в Румъния с искания за оставката на воденото от социалдемократи правителство заради опитите му да декриминализира част от деянията свързани с корупция.

"Важна е не необратимостта на обещанията, а необратимостта на реформите", каза Схинас, помолен да поясни дали е необратимо обещанието на председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер наблюдението за двете балкански страни да приключи до края на 2019 г.

"Що се отнася до Румъния, през миналата седмица имаше връщане назад, което навреди на целта ни да видим необратимост на приетите реформи", добави той.

В доклади за напредъка на България и Румъния в съдебните реформи и в борбата с корупцията и престъпността, публикувани на 25 януари, Комисията направи препоръки и на двете държави, чието изпълнение би означавало край на десетгодишния мониторинг.

С избухването на румънската криза обаче се наложи Брюксел да предупреди Букурещ, че е на път да се размине с шанса си точно "преди финала на маратона".

Днес първият зам.-председател на Комисията Франс Тимерманс е говорил по телефона с румънския външен министър Теодор Мелешкану, за да му повтори, че "борбата с корупцията трябва да бъде продължена, а не връщана назад", каза Схинас.

Комисията трябва да публикува следващите мониторингови доклади за България и Румъния през декември.