Съветничката на Доналд Тръмп Келиан Конуей цитира като довод за забраната на американския президент терористичният атентат "Клането в Боулинг Грийн".

"Повечето хора не знаят това, защото не бе отразено", твърди Конуей в интервю пред MSNBC.

Повечето хора не знаят за въпросния атентат обаче по друга причина - такъв просто не се е случвал.

Става дума за иракски бежанци, арестувани пез 2011 г. от ФБР по подозрение, че са планирали да пращат пари и оръжия на ислямисти у дома. Поради тази причина администрацията на Обама започва преглед на процедурите по приемане на бежанци от Ирак и забавя някои от тях.

Клане обаче не е имало, нито пострадали или жертви.

Конуей, която е политически стратег и кампаниен мениджър към републиканците, изрича и втора лъжа - че Обама е направил същото като Тръмп преди 6 години - забранил е да влизат "бежанци с визи" от Ирак.

Всъщност, мерките, които администрацията налага през 2011 г. засягат само един конкретен тип иракчани - които са помагали на войници на САЩ и НАТО в Ирак и кандидатстват за специална виза по отделен процес. Нямало е спрени визи, тъй като бежанците по дефиниция не пътуват с визи. Нито пък е имало забрана - приемани са иракчани през цялото време на проверката, просто част от тях по по-забавена процедура.

"Случват се грешки", написа по-късно Конуей.