Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Първата многоцелева атомна подводница от проекта "Ясен" влезе на въоръжение във Военноморския флот на Русия, предаде ИТАР-ТАСС. Днес тържествено бе издигнат флага на морския съд.

На 30 декември 2013 г. подводницата бе пусната експериментално. Според специалистите това е най-безшумната и най-съвременна машина от този род в състава на Руския флот. Тя е зачислена в противосамолетната дивизия на Северния флот и ще бъде базирана в Заозерск.

Основното оръжие на „Ясен” са универсални пускови установки, съвместяващи до 32 крилати ракети от комплексите „Оникс” и „Калибър”. За ракетите се използват вертикални установки. Морският съд е съоръжен с принципно нови ядрено енергетични устройства. В зависимост от въоръжението „Ясен” може да поразяват надводни и брегови цели на разстояние до 2800 километра. Далекобойността на противокорабните ракети е по-малка – до 300 километра, но пък те са с по-висока скорост на полета.

Разнообразието и високата точност на крилатите ракети позволяват този тип подводници да се използват за стратегическо неядрено сдържане – те могат ефективно да нанасят удари по военна инфраструктура, включително и на обекти със система за ранно предупреждение и противоракетна отбрана. Освен това те могат да атакуват самолети, а торпедата и хидроакустиката им позволяват да се борят със стратегически ракетоносители.

За първи път торпедните апарати не са разположени в носа, а в средната част на подводницата, пише ИТАР-ТАСС. Това дава възможност отпред да се монтира огромна хидроакустична антена.

Водоизместимостта на "Ясен" е 9,5 хиляди тона, дължината 120 метра, а пределното потапяне е на 600 метра под водата. Най-високата скорост на подводницата е около 57 км в час (31 възела), екипажът на борда е от 85 бойци.

Ключови думи

Коментари

Като,че ли дядо Славейков е имал напредвид днещното време когато е написал вдъхновяващите строфи:"Кат Русия няма втора, тъй могъща на света..." Така е,когато ФАКТИТЕ говорят и БОГОВЕТЕ мълчат.

ревизоро

и ние се радваме на наща разбита и окрадена армия,нашия роско сън не спи как и колко да намалят армията ни

Родна реч омайна, сладка...

Разбрах, че подводница е пуснала Русия, но не разбрах къде е пусната... Русия? В океана ли, в космоса ли е излетяла?... Горката Русия, да стане жертва на неправилното използване на българския език. Аз бих написал: Русия пусна подводница с 32 крилати ракети. Но какво ли ти разбирам аз от правопис и от правоговор?! То затова вече има такава интеграция в говора на децата. Българчетата говорят почти като циганчета, а циганчетата си говорят нормален българо-цигански.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.