Първата многоцелева атомна подводница от проекта "Ясен" влезе на въоръжение във Военноморския флот на Русия, предаде ИТАР-ТАСС. Днес тържествено бе издигнат флага на морския съд.

На 30 декември 2013 г. подводницата бе пусната експериментално. Според специалистите това е най-безшумната и най-съвременна машина от този род в състава на Руския флот. Тя е зачислена в противосамолетната дивизия на Северния флот и ще бъде базирана в Заозерск.

Основното оръжие на „Ясен” са универсални пускови установки, съвместяващи до 32 крилати ракети от комплексите „Оникс” и „Калибър”. За ракетите се използват вертикални установки. Морският съд е съоръжен с принципно нови ядрено енергетични устройства. В зависимост от въоръжението „Ясен” може да поразяват надводни и брегови цели на разстояние до 2800 километра. Далекобойността на противокорабните ракети е по-малка – до 300 километра, но пък те са с по-висока скорост на полета.

Разнообразието и високата точност на крилатите ракети позволяват този тип подводници да се използват за стратегическо неядрено сдържане – те могат ефективно да нанасят удари по военна инфраструктура, включително и на обекти със система за ранно предупреждение и противоракетна отбрана. Освен това те могат да атакуват самолети, а торпедата и хидроакустиката им позволяват да се борят със стратегически ракетоносители.

За първи път торпедните апарати не са разположени в носа, а в средната част на подводницата, пише ИТАР-ТАСС. Това дава възможност отпред да се монтира огромна хидроакустична антена.

Водоизместимостта на "Ясен" е 9,5 хиляди тона, дължината 120 метра, а пределното потапяне е на 600 метра под водата. Най-високата скорост на подводницата е около 57 км в час (31 възела), екипажът на борда е от 85 бойци.