И дипломацията вече не е същата, и дипломатите. Докъде доживяхме, посланикът на Русия да се опитва през медия да "сугестира" креативно покана за своя президент... А такава покана може да дойде само от Радев. Преди два месеца един "космонавт" също изстреля в медия, че Путин ще идва у нас по покана на президента Радев.

За Радев ще бъде самоубийство да покани Путин толкова рано в мандата си, защото няма как да направи предметно посещение. Без правителство, посочено от парламент. За това са хвърлени всички усилия - за да има проруско правителство, което ще позволи на Радев да напълни със съдържание едно посещение по-късно през годината във връзка на 140-годишнината на Руско-турската война. Очевидно задачата е да се осигурят визити на Путин в ЕС, защото издиша имиджът му. А истината е, че където и да отиде, нищо не може да предложи, нито да вземе (това последното не важи за България).

Трябва разведряване на равнище ЕС и НАТО и чак тогава може да се говори за смислено посещение на руския президент. Константин Симонов - шеф на основното НПО на Кремъл в сферата на енергетиката, дори посочи - поводът може да бъде възобновяване на "Южен поток". Има повод за гордост - най-накрая разбраха, че България в ЕС е сила и не скача от радост, когато руският посланик сподели, че владетелят на Кремъл желае да ни посети.

Времена, нрави. 

Истината е, че върху Радев ще се упражни огромен натиск още в началото на мандата му. Това е схема, която приложиха и на Борисов. Още рано-рано среща с Путин, да му вземе страха и след това да се съобразява по презумпция.

Коментарът е от профила на Илиян Василев във фейсбук. Заглавието е на редакцията.