Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Голямата конкуренция за "Оскар" в категорията за късометражен анимационен филм ще е между две продукции – и едната от тях е „Сляпата Вайша“ на Теодор Ушев, първия българин с номинация за най-престижните кинонагради. Това разбираме от анализа на критика Бил Дезовиц в материал за американското издание „Инди Уайър“.

„Минаха 15 години, откак „Пиксар“ спечелиха "Оскар" за най-добър анимационен късометражен филм (Ралф Егълстън с неговия For the Birds). Не би ли било уместно, ако финопернатият Piper на Алан Бариларо прекрати сушата? Това би донесло на „Пиксар“ четвърти "Оскар" (заедно с Geri’s Game и Tin Toy) – пише Дезовиц. – Но Piper среща корави съперници, най-вече в лицето на далеч по-мрачния „Сляпата Вайша“ на Теодор Ушев от Националния филмов борд на Канада, спечелил вече една дузина оскари.“

Критикът пише по няколко изречения за всеки от петте номинирани филма. В частта за Ушев той посочва, че аниматорът, специализирал се в линогравюрата, „амбициозно пресъздава този процес за своя филм, адаптиран от разказ на Георги Господинов за жена, обречена да вижда с лявото око миналото, а с дясното бъдещето“.

„Екзистенциалният ребус за обърканото настояще е брилянтно визуализиран чрез пасторални европейски пейзажи и бенедиктинска архитектура – казва Дезовиц. – Ушев използва графичен таблет Wacom Cintiq, за да следва принципите на линогравюрата, анимирайки всеки цвят отделно на различни слоеве, а след това, наслагвайки ги един върху друг, създава композиции, наподобяващи гравюри.“

Статистика от критиците

Сайтът „Ауърдс уоч“ предлага цифрово измерение на шансовете на претендентите в различните категории. В частта с късометражното анимационно кино „Сляпата Вайша“ е на трето място по събрани точки след гласуване на 9 кинокритици. Фаворит според тях е Piper (39 точки), следват Pearl (28 точки) и филмът на Ушев (25 точки). Четвъртото и петото място са доста по-назад със съответно 19 пункта за Borrowed Time и 9 за Pear Cider & Cigarettes.

Теодор Ушев – машината за анимация

Амид Амиди в „Картуун брю“ - издание, посветено тясно на анимацията, пък нарича номинациите на „Сляпата Вайша“ и Pear Cider & Cigarettes изненадващи.

„И двата филма в същността си са дело на по един човек – мощни артистични изявления на самостоятелни аниматори. Това също са смели решения на Академията – се посочва в анализа. – Заглавията имаха много различни траектории по пътя си към оскарите. „Сляпата Вайша“ беше забележителен фестивален хит, спечелвайки редица награди. Той е дело на профилирания Тео Ушев, машина за анимация – изтласква филми със светкавично темпо, но всеки следващ нов проект е с все по-забележително качество.“

От другата страна, Pear Cider е практически игнориран от големите фестивали за анимационно кино (за което допринася и дължината му от над половин час – за сравнение „Сляпата Вайша“ е 8 минути). Въпреки това Академията не се съобразява особено с фестивалите, поне що се отнася до късометражните анимации, което „може да е едновременно хубаво и лошо“, тъй като води както до абсурдни победители (The Chubbchubbs!), така и до отлични филми, пренебрегвани до този момент от гилдията (The Moon and the Son: An Imagined Conversation).

По отношение на видния фаворит в категорията Piper на „Пиксар“ Амиди посочва, че е „добро техническо постижение, но като филм не се издига до висините на предишните два филма („Сляпата Вайша“ и Pear Cider)“.

 

 

„Пиксар“ е намесен и в друг проект – двама служители на компанията, Андрю Коутс и Лу Хаму-Лхадж, са направили със свои средства и в свободното си време филма Borrowed Time. В този смисъл Амиди съветва студиото да премисли стратегията си в помощ на свои режисьори, които създават подобни на пиксарските филми, за да се състезават с оригиналите…

И накрая, посочва критикът, идва Патрик Озбърн, който вече е печелил "Оскар" преди две години с Feast на „Дисни“. Сега той е номиниран за Pearl – филм, замислен като интерактивно преживяване в инициатива на „Гугъл“, но все пак създаден за кино.

„Като гледаме късия списък с 10-те филма, от които номинациите са избрани, Академията определено е направила солидна селекция през 2017-а“, завършва Амиди.

Церемонията по връчването на наградите "Оскар" за 2017 г. е на 26 февруари в Лос Анджелис.

 

 

Площад Славейков

Коментари

kate pate's picture
kate pate
new

Тая Соросоидна Вайша вече я

Тая Соросоидна Вайша вече я преекспонирана медийно поне 6 пъти над нормата. Това дава обратен ефект. Спрете се.
Анонимен   's picture
Анонимен   
Анонимен 

1/5 или 20%

Не разбирам обаче, за нас каква е разликата дали канадска или американска продукция ще спечели?
kate pate's picture
kate pate
new

Ще спечели този който направи

Ще спечели този който направи по-яка антитръмпистка пропаганда. От сега мога да ти кажа кой ще спечели ако изгледам всички номинирани. Но тъпотии не ми де гледат.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.