Още една олимпийска титла бе отнета заради дадена положителна проба в миналото. Този път "изгоря" щафетата на Русия в дисциплината 4х400 м на игрите в Лондон през 2012 г.  Тестът на една от лекоатлетките - Антонина Кривошапка, е показал наличие на анаболния стероид туринабол. Така цялата четворка ще се прости със златните си медали.

По подобен начин преди дни с една от 9-те си титли от летни игри се прости Юсейн Болт. Не заради негов грях с допинг, а на съотборник от щафетата на 4х100 в тима на Ямайка.

Международният олимпийски комитет разпореди да бъдат тествани наново над 400 проби, които се съхраняват след летните форуми в Лондон и Пекин (2008 г.). Над 100 от тях се оказаха положителни, като най-много са на руски спортисти.

Много състезатели на Сборная не бяха допуснати до стартовете в Рио де Жанейро през миналата година. В леката атлетика, например, санкцията бе за целия отбор. Дотам се стигна след доклад на канадския адвокат Ричард Макларън, който бе нает от МОК. В края на 2016-а последва нов доклад, а в него Русия бе уличена в прилагането на програма не само за масова употреба на допинг, а и за прикриване на положителни проби.

Според Макларън целият процес е финансиран и дирижиран от руското правителство.

А с допинга на лекоатлетката Кривопашка са наказани още двама спортисти - нейната колежка, дискохвъргачката Вера Ганеева, и турският боксьор Адем Киличи.