Юсейн Болт ще трябва да се прости с един от деветте си златни олимпийски медала в леката атлетика. Причината е допинг, но не заради грях на най-бързия мъж в света, а на негов съотборник от щафетата 4х100 м на Ямайка.

Повторен анализ на пробата на Неста Картър от игрите в Пекин през 2008 г. е показал наличието на забранения препарат метилхексанамин. Общо 454 такива тестове са направени през миналата година по искане на Международния олимпийски комитет (МОК). Не се обявява колко от тях са били положителни.

А лошата новина за Картър е такава за всичките четирима от щафетата на Ямайка - златните медали се отнемат и присъждат на Тринидат и Тобаго. Сребърните отиват за Япония, а бронзовите ще бъдат пратени на Бразилия.

Така титлите на Болт остават 8. В Рио де Жанейро той записа уникален "трипъл трипъл" на три поредни олимпиади - Пекин, Лондон и Рио. Той се окичваше с медалите от най-благороден метал в спринтовете на 100, 200 и 4х100 метра.

Сега обаче мярката на МОК разваля колекцията.

Неста Картър е дългогодишен състезател на щафетата на Ямайка. Той е олимпийски шампион също от 2012 г. и световен през 2011-а, 2013-а и 2015 г. 

Очаква се Юсейн Болт да се откаже тази година след световното първенство на открито. Поне така обеща.