Пенелопа - съпругата на френския десен кандидат-президент Франсоа Фийон, получила общо над 900 000 евро, съобщи в днешния си брой сатиричното издание "Канар аншене".

Тя взела парите с договор, който я трудоустроил фиктивно.

Миналата седмица "Канар аншене" писа, че г-жа Фийон взела 500 000 евро като помощничка на съпруга си през 1998-2002 г. и през втората половина на 2012 г. В тези периоди Фийон е бил депутат.

Сега изданието твърди за сумата от 831 440 евро. И допълва, че Пенелопа Фийон е работила като помощник на съпруга си и през 1988-1990 г. Сатиричният вестник се е сдобил с нова информация, че тя е продължила да работи за мъжа си почти през цялата 2013 г.

Г-жа Фийон напуснала поста си месец преди крайния срок, в който съпругът й трябвало да представи декларация за нейните доходи и имената на сътрудниците си в парламента. Тези данни били за създаденото малко по-рано Върховно управление за прозрачност на държавния живот.

Пенелопа Фийон взела допълнителни 100 000 евро от списание "Ревю де дьо монд". По думите на тогавашния му главен редактор Мишел Крепю тя "написала 2-3 рецензии". Работата й там обаче съвсем не приличала на тази на литературен сътрудник, отбелязва "Канар аншене".

Не стига това, ами Фийон уредил за сътрудници в парламента и децата си, продължава изданието. Това станало в периода 2005-2007 г., когато той бил сенатор. Дъщеля му Мари получила 57 000, а синът му Шарл - 26 600 евро.

"Тази операция е насочена срещу мен, а чрез мен - срещу проекта и кандидат-президента. Доколкото ми е известно, такова нещо досега не е имало в историята на Петата република, - коментира Фийон новите обвинения. - Никога досега три месеца преди президентските избори не са разгръщали такава мащабна и професионална операция за отстраняване на кандидат по недемократичен път. Всеки сам ще си направи изводите."

Франсоа Фийон ще се бори срещу левия кандидат Беноа Амон и крайно дясната Марин льо Пен. Именно тя е най-сериозният му съперник.

Европарламентът обяви днес, че ще започне да удържа по 7000 евро месечно от месечното възнаграждение на лидерката на френския Национален фронт, предаде АФП. Мярката е взета, след като тя отказа да върне близо 300 000 евро средства от ЕС, похарчени от нея неправомерно.

Марин льо Пен

ЕП заключи, че в периода 2011-2012 г. Льо Пен е плащала заплатите на свои съпартийци с европейски пари. По правилата на ЕС обаче сумите са предназначени само за помощници на евродепутати. 

Льо Пен има срок да върне исканите пари до полунощ днес. Ако не го направи, заплатата й ще бъде орязана наполовина до около 3000 евро още от този месец.

"Уикилийкс" с данни за Льо Пен и Фийон 

Междувременно "Уикилийкс" публикува в туитър около 4800 документа за Франсоа Фийон и Марин льо Пен, предаде ТАСС. 

Според данните лидерката на Националния фронт назначила фиктивно като свои помощници в Европарламента ръководителката на канцеларията си Катрин Гризе и телохранителя Тиери Лежие. От фонда на ЕП на Гризе били платени общо 299 000 евро, а на Лежие - 41 500. Материалите, свързани с Льо Пен, са 1138.

Архивът за Фийон пък наброява 3630 файла и те също са свързани с фиктивни плащания. За голяма част от тях стана дума по-горе.