Пореден скандал се разгоря във Франция, след като сатиричното издание "Канар аншене" пусна информация, че Пенелопе Фийон е получила възнаграждение от 500 000 евро като съветничка на съпруга си в парламента. Заплатата й е била между 6900 и 7900 евро в различните периоди.

Жената на десния кандидат-президент на Франция на изборите през май т.г. го съветвала цели 8 години. Обаче дори и усърдното търсене от страна на репортерите не довело до откриването на "някакви следи от нейната полезна работа", става ясно от публикациите. Правят се и предположения, че тя дори не е ходила много редовно на работа.

Франсоа Фийон убедително спечели първичните избори на десницата и стана кандидат-президент. На Запад веднага му лепнаха етикета "приятел на Путин" заради близките му отношения с лидера на Русия.

Когато Фийон не бил депутат, а премиер при президента Никола Саркози, тогава Пенелопе била назначена на работа в списание, собственост на техен близък приятел, където заплатата й била 5000 евро.

"Никога не съм я виждал в редакцията", заявява обаче директорът на изданието Мишел Крепю пред репортерите на "Канар аншене". И добавя, че бил поразен от новината, че тя е работила в списанието.

След кратко мълчание бившият премиер Франсоа Фийон коментира, че е "направо скандализиран от омразата, с която е залята съпругата му" и обяви, че информациите били "просмукани с женомразство".

"Значи, понеже аз съм политик, тя няма право да работи ли? Ако й кажа - стой си вкъщи и прави конфитюри, тогава пък правозащитниците ще надигнат вой!", защити се той.

Разбира се, че и съпругите на политиците имат право да работят. Но защо точно при тях, и то на т.нар. синекурна длъжност, продължават да задават въпроси особено социалистите.

Бившата съпруга на президента Оланд Сеголен Роаял, която дълги години е била депутат, а сега е министър на екологията, коментира:

"Никога не съм си позволявала да назначавам мои роднини сред съветниците ми. Да не говорим, че най-малко това изглежда отстрани като фиктивна работа."

Водачът сред социалистите за техен кандидат-президент Беноа Амон използва случая да призове за законодателни промени с цел да се забрани назначаването на близки, когато е абсолютно видимо, че има конфликт на интереси.

От десницата се опитват да защитят колегата си и обявиха, че Пенелопе била брилянтен юрист и ако не била нейната подкрепа и съвети към Франсоа, той никога нямало да има такава блестяща кариера.