Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Ревизия на управлението на Вежди Рашидов в Министерството на културата ще направи служебният министър Рашко Младенов. Това бе задачата, поставена от служебния премиер Огнян Герджиков на всички министри още на заседание на кабинета. В първото си интервю след като зае министерския пост – пред „Денят започва с култура“ по БНТ – Младенов потвърди това намерение. „Площад Славейков“ припомня, че ревизия за своя предшественик в министерството (Стефан Данаилов) направи и Вежди Рашидов в началото, през 2009 г. Установени и оповестени пред медиите бяха редица нарушения – но до наказания и санкции не се стигна. По-късно Рашидов обяви, че не желае да „маскари“ Данаилов.

„Трябва да видя какво е правено със средствата, които има, как е правено, какво предстои… Така че ще се действа бавно, внимателно, логично по проблемите, които съществуват – а те са страшно много. Смятам, че за два месеца има какво да се свърши“, коментира Рашко Младенов.

Младенов опроверга подозренията към него, че ще обърне повече внимание на областите, които познава – театъра, киното и музиката. Не можел обаче още на втория си ден да очертае предстоящите си задачи, но изтъкна проблема с метода на финансирането на театрите. Според него трябва да се направят сериозни корекции:

„Има някакви недомислени и недоправени неща. Не може под един знаменател да се поставят софийските театри, театрите в големите градове на България и малките театри в периферията на страната“. 

Запитан от водещата кои са лично неговите грешки като театрален директор, които не иска да повтори в държавното управление, министърът отвърна:

„Ако не звучи нескромно – аз сериозни грешки, мисля, не съм правил. Но работата ми като театрален директор и това, което сега ми предстои – са несъизмерими. Според мен трябва да се гледа напред и аз бих искал да анализирам и да мога да предложа на тези, които ще дойдат по-нататък, едни по-категорични решения. Няма държава в света, която да има 35 държавни театъра."

"Има нужда от много законови промени, които едно служебно правителство не може да направи. Не може да стои все още този стар закон, че когато един артист завърши и си подпише трудов договор, той остава там [в този театър] до живот – до пенсия ти си на договор. Тоест няма едно вътрешно движение [в трупите, между театрите], няма състезание. 

На този етап е изключително важна помощта на общините. По света всеки един район се грижи както за всичко останало, така и за своята култура“.

Младенов сподели, че има идеи за управление на културата по нов начин и в момента ги премисля. Една от тях е да се преразгледат нуждите на почти всеки един театър в страната. И даде пример с Благоевградския театър, където самият той е бил директор – там всяко ново представление има не повече от 3 салона публика. А в София и в някои големи извънстолични театри има спектакли, които се играят с години. Според Рашко Младенов финансирането на театрите трябва да е по райони. Пограничните например трябва да се финансират чрез проекти, смята служебният министър.

Младенов заяви, че ще се заеме с другия наболял проблем, оставен от управлението на Рашидов: конкурсите за директори на културни институти. Министърът обеща, че ще насрочи конкурси „за всички незаети постове“.

Сред първите казуси, с които ще се захване служебният министър, е конфликтът между БНР и „Музикаутор“. Спешен за разрешаване е и проблемът с течащия покрив на Националната библиотека.

Площад Славейков

Коментари

 's picture

geg

Защо така?

"Няма държава в света, която да има 35 държавни театъра" е различно от уж цитата в заглавието: "Няма друга държава като нас с 35 театъра" Съвсем различно. Ама правилно сте усетили, че с такива откровения надали го чака бъдеще във властта новия министър...
Джибри дизатор 's picture
Джибри дизатор 
Хибридизатор

У нас проблемът не е броят,

а това, че има 35 театъра пълни с некадърници, които не могат да привлекат публика и за 5 лева. В една Британия има поне три пъти по толкова театри и голяма част получават пари от разни държавни фондове. Ама срещу добра игра и събиране на публика, което за нашото умно и красиво актьор е позор. Но, в длибоката провинция е така, тъпо.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.