Не се изплаших... Сама бях, но си сложих диагноза много точно: посягам да дръпна не помня какво беше от банята - а то се залепило за тръбата и не се отлепя... И аз като напънах... От палеца тръгна една болка по ръката и щом тръгна по гърба, разбрах. Викам: Това е инфаркт.

Така голямата Стоянка Мутафова описа днес пред Нова тв срещата си с болестта, която я извади от строя за известно време.

Аз в тоя случай знаех, че ще се измъкна, допълва актрисата и си пожелава да не получава нов, не за друго, а защото ще се изплаши и ще започне "да внимава".

Феноменалната прима се върна на сцената на Сатиричния театър и даде интервю дни преди да навърши 95 години.

Дори на първото представление след инфаркта тя казва, че имала само лек "... не страх, а задръжка".

Но при второто - все едно че не е било! На сцената аз не се уморявам, казва актрисата рекордьор по сценично дълголетие.

"Като кажа "Не!", нека играе Муки", реагира тя нашега на забележките на дъщеря си, че е добре да играе, но да не е толкова много.

Сега вече е смела и стои на сцената безпроблемно.

Голямата актриса казва, че няма кой да дойде вкъщи да я види и дори се шегува със своя реплика от постановка. Там пита защо не идват съученички да я видят, а дъщеря й й отговаря: "Ми те измряха".

Българският театър малко се самозабрави. Народният театър е пълен с много добри артисти, но има и случайни, казва Мутафова.

Ако бях министър на културата, щях да се занимая с театъра и да се помъча да накарам хората да говорят правилно, заяви актрисата. 

Тя определя новия министър на културата Рашко Младенов като добър човек.

Някои, като кажат: "Ааа не, втора (Стоянка Мутафова) няма да се роди!" Как няма - ще се роди, защото върви светът. И ние с него, казва примата скромно по повод на собствената си "неповторимост".