Въпреки, че служебният кабинет не може да направи много с оглед на краткия си мандат, Огнян Герджиков и кабинетът на президента Румен Радев все пак ще работят сериозно в здравеопазването и образованието. Това разкри самият служебен премиер в първото си телевизионно интервю на новия пост по БНТ.

Герджиков отбеляза, че е наясно с факта, че заместникът на Москов - д-р Илко Семерджиев - е против политиките на предшественика.

"Очевидно е, че там ще има промени, и е нужно от промени, много сериозни промени, защото здравната система е много болна. Тя принуждава и честните лекари да злоупотребяват, за да оцелеят", каза той.

На въпрос на водещия на "Панорама" Бойко Василев дали това е възможно за два месеца, Герджиков отсече - "Може да се опита!"

Друга област, която е ключова според бившия председател на НС, е образованието, и по-точно факта, че в България все още има твърде много неграмотни. И отбеляза, видимо ядосан:

"До 16-годишна възраст всички трябва да учат, а ние сме допуснали 100 хиляди неграмотни или полуграмотни. Трябва да бъде провеждана политика срещу това в продължение на няколко кабинета, неотклонно, с всякакви мерки, включително и силно рестриктивни и санкционни."

Според него обаче служебният кабинет няма възможност да направи много за проблемите на съдебната власт.

"Истинският проблем на съдебната власт е прекалената натовареност в системата", отбеляза той.

Герджиков защити и се изказа положително за всичките си министри. На въпроса дали ще направи нещо рязко, или ще бъде напълно неутрален, отговори така:

"Не може човек да остане абсолютно неутрален и пасивен, не е честно към хората, но не може да се гледа на нашето правителствокато реваншистки, да разчистваме сметки."

Подобен подход той заяви и по отношение на смяната на областни управители - не трябва да се прави чистка, но не може никой да не се пипа, ако "не са управленци и служат на партии".

Коментира и днешното искане на Бойко Борисов да проверява всичко в работата на министерствата.

"Не трябва да се колебаем да спираме обществените поръчки. Има такива, които се финансират от Европа и ние не можем да си играем с това. Трябва да внимаваме."

И отбеляза, че историята ще коментира работата на Борисов, тъй като ако сега се заяви за или против него, на практика влиза в кампанията.

На финала на разговора Герджиков коментира и какъв урок си е извадил от 4-ти февруари 2005 г, когато бе свален от поста председател на Народното събрание.

"Човек, когато се стреми съвестно да върши работата си, незавимисо от конюнктурата или едни и други политически хватки, в крайна сметка бива оценен. Затова съм го кръстил "моят звезден миг" в политика. Народните представители минути след като ми отрязаха главата, ми ръкопляскаха", каза той и обяви принципа си сега: "Прави каквото трябва, да става каквото ще."