Опитен дипломат и професионалист. С тези думи Даниел Митов представи новия служебен министър на външните работи Ради Найденов, предаде БГНЕС.

"В лицето на Ради Найденов ще имаме външен министър, който ще пази геополитическата посока на България", заяви Митов.

Преди да напусне МВнР той благодари на екипа, с който е работил досега.

Новият служебен външен министър Ради Найденов обеща приемственост и последователност.

"Аз съм щастлив, че в нашето министерство, където съм служител от 1992 г., вече втори век, има тази приемственост в последните години. Това е много важно. Това е един много добър потенциал, който трябва да надграждаме. Имахме периоди, в които демонстрирахме обърканост в посоките, в които вървяхме", каза новият министър.

Найденов заяви, че светът е изправен пред предизвикателства.

"Светът е много динамичен, редуват се различни събития, на които сме принудени бързо да реагираме, да взимаме решения, които след години може би ще се окажат прибързани или не най-правилните. В този свят е много важно да имаме висок професионализъм, да имаме коректно отношение помежду си, да имаме приемственост и последователност. България не е голяма страна, нашите ресурси не са безгранични. За това трябва да познаваме нашето място, трябва да знаем какво да направим и да си поставяме реалистични цели. Прагматизмът и реализмът са много важен фактор в това отношение", заяви Найденов.

Той декларира последователност и допълни, че в това отношение ще бъде скучен министър.