"Мисля, че е дошло време БСП да управлява".

Това заяви пред БНТ лидерът на социалистическата партия Корнелия Нинова.

"Виждаме, че имаме почти равен авторитет и подкрепа с ГЕРБ. Ние започнахме промяната. Отговорихме на тази промяна, която очакваха хората. Затова имаме самочувствие и желание да я доведем до край", каза Нинова.

Тя призна, че БСП е правила грешки и заяви, че няма да ги повтори. Като такива тя посочи безпринципните и непрозрачните коалиции. Като пример Нинова даде тройната коалиция, в която участваха БСП, НДСВ и ДПС, а премиер бе Сергей Станишев

"Коалицията, в която спорехме по плоския данък и в която се прие плоският данък, който тежи на БСП доста години", каза Нинова.

Тя заяви, че сегашните заявки на БСП са действия, които партията вече е правила, когато е била на власт.

"И са преизчислявани пенсии, и са опрощавани лихви на млади семейства за жилища. Направено е разумно, финансово обосновано", каза Нинова.

По отношение на идеята за създаване на фонд от 500 млн. лв. за българско производство и български предприятия тя заяви, че това е по подобие на "плана Юнкер", който предвиждаше 315 млн. евро за инвестиции в модерните технологии за по-слабите страни-членки на ЕС.

"Планът Юнкер социалистически ли е? Той е същото и е дясна мярка и се прави в Европа. Много европейски държави се възползваха от този план", каза Нинова.

И се обяви за грижа за националната икономика и българско производство.

"Няма как да управляваме с ГЕРБ. Нямаме нито една допирна точка", заяви Нинова.

По отношение на служебния кабинет Нинова заяви, че ще коментира министрите след 2-3 седмици по действията им. Тя обаче изтъкна, че това е първото политическо действие на президента Румен Радев и според нея при него засега няма разминаване между думи и дела.

"Не прави разлика между червени и сини, търси експертиза. Няма обвинения (за министрите - б.р.), че не си разбират от работата. Няма социолог начелно на МВР, например. Видно е, че БСП не му нареди кабинета, но вътре има и леви хора, така както има и десни. Каквото каже го прави. Действията на кабинета ще покажат дали всичко, което беше говорено, ще започне да се случва", каза Нинова.

Тя заяви, че избягва да обсъжда темата дали ще бъде премиер.

"Ако БСП спечели изборите и трябва да прави кабинет, очевидно, че лидерът ще го прави. Готова съм за премиер, но не ми е самоцел", каза Нинова.