В последния си работен ден депутатите от 43-тото народно събрание едновременно закриха неговия мандат и откриха предизборната си кампания. Това стана с патетични речи, произнесени от парламентарната трибуна.

Първа думата взе Корнелия Нинова, лидер на БСП.

"Последен ден на 43-тото народно събрание. Управляващите отичтат успех, реформи, видими резултати. Според БСП това е провал, 2 загубени години. Най-важна е оценката на хората. Тя е унизитално ниска. Стигнахме до 7%", заяви Нинова.

Според нея управляващите са демонстрирали съпротива срещу промяната "срешу това, което народът поиска и си взе".

Нинова заяви, че в центъра на реформите на управляващите са били парите, а не хората.

"Статистиката ще отчете десетки приети закони, но нямаше справедливост", заяви Нинова.

Според нея правителството на Бойко Борисов е лишило българския народ от национално самочувствие. Тя спомена сагата с българския кандидат за ООН, политиката по бежанците и политиката спрямо Русия.

Според Нинова промяната, която искат хората в България, а и по света, е национален интерес. Товя според нея се е случило на изборите в САЩ, с "Брекзит", както и в Унгария - защита на собствения си народ.

"Ще доведем тази промяна до край. В 44-тото НС ще поставим в центъра на политиката борбата срещу кражбите и доходите. 155 директиви няма да ни попречат да защитим българския национален интерес", каза Нинова.

След като тя завърши речта си, от управляващите се чуха викове: "Още, още!"

Веднага след Нинова излезе шефът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той подари букет цветя на Цецка Цачева под аплодисментите на по-голямата част от залата.

"Няма как да не отговорим. Искам да благодаря на достойните депутати от БСП, без тях нямаше да имаме тези добри решения. Винаги трябва да търсим успеха в различното мнение. Без всички вас нямаше как да започнем съдебната реформа", каза Цветанов.

Той посочи, че правителството оставя 8% безработица, а минималната работна заплата е станала 460 лв. Цветанов изчисли, че ако БСП наистина изпълни всички свои социални обещания, ще й трябват 12 млрд. лв. за 4 годнини мандат и попита откъде ще дойдат тези пари.

"Ще увеличите ли данъците на хората", обърна се Цветанов към БСП.

Според лидера на НФСБ Валери Симеонов работата на парламента е била изключително успешна.

"За съжаление обществото има точно обратната представа", призна Симеонов.

Според него Патриотичният фронт е ограничил влиянието на ДПС и другите етнически партии.

"Часовникът на ДПС върви назад. Той отброява края на времето и на живота на протурските партии. Влязохте 38, излязохте 30, надявам се да имате 3-ма депутати, пробутани в други партии", обърна се Симеонов към движението.

Според него патриотите са ограничили и влиянието на Турция във вътрешнополитическия и религиозния живот.

"Никога повече ДПС няма да бъде балансьор", заяви Симеонов.

Според него Цачева е била добра майка на българския парламент. 

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че партията отдавна се е обявила за промяна. Според него в обществото продължават да доминират езикът на омразата и моделът на противопоставяне. Карадайъ заяви, че в следващия парламент трябва да има стабилно мнозинство на ценностна основа, което да излъчи стабилно правителство.

"Формулата "След ГЕРБ и потоп" е неприемлива. Два пъти получавате доверие и два пъти го предавате", обърна се Карадайъ към ГЕРБ.

Съпредседателят на групата на Реформаторския блок Найден Зеленогорски заяви, че работата на парламента е била полезна за България. Той припомни, че са били направени промени в конституцията, свързани със сдебната реформа, макар и не толкова дълбоки, колкото реформаторите са искали. Зеленогорски изтъкна, че заплатите в образованието са се увеличили с 10%. Той припомни, че са се гласували и пари за модернизация на армията въпреки съпротивата от левицата.

"Това Народно събрание не гласува Делян Пеевски за шеф на ДАНС", изтъкна Зеленогорски.

Той припомни, че за пръв път от 2008 г. в бюджета има излишък, а икономическият ръст е 3%. Според него това е непостижимо за нито едно ляво управление. Зеленогорски припомни, че само ГЕРБ и РБ са подкрепили антикорупционния закон и най-големите критики от ЕК са били точно за липсата на такъв закон.

Накрая Цачева заяви, че 43-тото НС приключва своята работа.

"Очаквах да чуя повече съгласие за това какво предстои занапред. Ние си отиваме, парламентаризмът остава. Историята ще дава оценки. Не работихме сред железни заграждения и полицейски коли и униформени служители", заяви Цачева.

И завърши:

"За мен беше чест да бъда първа сред равни. Закривам последното пленарно заседание на 43-тото НС", завърши Цачева.

И покани депутатите за обичайната снимка пред централния вход на парламента.