Румен Петков от АБВ и бившият син депутат и бивш на Комисията по досиетата Методи Андреев се обединиха около мнението, че всичко, което се случва с опита за убийство на Делян Пеевски, е постановка. Андреев каза в прав текст в студиото на Нова тв, че трусът между депутата от ДПС и банкера Цветан Василев идва от парите за изпълнение на българската част от "Южен поток".

Андреев обърна внимание, че неразрушимият преди тандем се пропукал, когато започнали да се разпределят порциите за „Южен поток“. Той цитира седящия до него Румен Петков, че е казвал, че се очаква едни 2 милиарда евро да бъдат откраднати.

Тук Петков възрази, че такова нещо не е казвал, а само му направило впечатление как цената на проекта в българската му част скочила от 1.8 млрд до над 3 млрд. Той даде пример, че "Северен поток", който е дълбочинна изработка на много метри под водата, струва 7,5 млрд, а българският проект на относително равнинен терен да отива над 3 млрд. 

Методи Андреев описа ситуацията с издигането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС през миналата година, така:

"Делян Пеевски е бил сделката, която трябва да се реализира. Ако си спомняте, когато станаха тези събития, медиите бяха в голяма част собственост на тази корпорация. 

Нека да си спомним, че банката на Цветан Василев беше вече взела около 60-70% от парите на държавните фирми, занимаващи се с енергетика. Тя обслужваше тези фирми. Значи, фирмата на Цветан Василев беше въведена много сериозно в българската енергетика. Остана третото – националната сигурност. Вече тези три пункта, ако бяха овладени от този тандем, нещата щяха да бъдат много по-тежки в момента.

- Какво се случи?
- Случи се това, че тези хора забравиха, че ние сме член на ЕС.
- А между тях какво се случи?
- Между тях се случи това – тези пари, които г-н Румен Петков не се сеща за какво са, всъщност за тия пари се карат. И ще ви кажа как става:

Ненапразно Европа атакува точно проведения т.нар. в кавички „конкурс“ за изпълнение на поръчката. Напълно непрозрачно. От това, което се видя като анализ на тези фирми, се вижда, че основна част от фирмите са под влиянието на Пеевски. Които трябва да са подизпълнители на руския проект на територията на България. И ако Цветан Василев е останал само с надеждата, че ще намери достатъчно възможности да продължи с бизнеса си в енергетиката, визирайки тези над 2 млрд евро, които се очаква да бъдат усвоени от проекта „Южен поток“.... И поради тая причина някъде е настъпила пукнатина в тези отношения..."

Андреев отговори и на въпроса как вижда бъдещото разпределение на политическите партии от двамата силни на деня. Кой с кого?

"То е ясно – Делян Пеевски е с БСП и ДПС, като Цветан Василев се мъчи сега да отцепи БСП, като насочва натам своето творение  Бареков. Той отива към БСП за евентуална коалиция след едни евентуални бъдещи избори. В случая другите партии са в изчаквателна позиция.  

По темата за обвинението на прокуратурата срещу приближени на Цветан Василев в опит за убийство на Пеевски, Румен Петков реагира така

"Това, което виждаме като поведение на прокуратурата в последните месеци, задава много основателни въпроси. Това са неща, които са ужасяващи. Това означава, че всеки човек утре може да бъде смазан от властта. Аз мога да говоря от личния си опит – една сутрин бах в Столичната дирекция по такава нелепост, която не може да бъде обяснявана на публиката.

- На какви въпроси трябва да отговори Сотир  Цацаров?
- Той първо трябва да отговори какво е правил в кабинета на Цветан Цветанов и защо с него и Делян Пеевски е обсъждал заместниците си... Те са серия събития – вижте Костинброд – този шоурум, който прокуратурата отвори с бюлетини, с изказвания. След това имаше шоурум на гърба на Богомил Манчев.

- Кой е човекът, който може да влияе на прокуратурата?
- След като главният прокурор кадрува под ръководството на Делян Пеевски и на Цветанов, аз мисля, че въпросът „Кой?“ е излишен."

Петков отказа да определи Василев като жертва в създалата се ситуация. Но му правело впечатление едно нещо – от прокуратурата излизат съобщения, че „Протестна мрежа“ ги е сезирала за трима – Цветан Василев, Делян Пеевски и младия енергичен политик.

"В резултат обаче гледаме шоурума пред офиса на Цветан Василев и пред офиса на ТВ7. Т.е. - с Делян Пеевски нямаме никакви мерки. Аз не казвам, че непременно го ухажват и му се отблагодаряват, но това е факт.", каза Петков. 

В ефира на bTV пък ген. Атанас Атанасов призова за радикална съдебна реформа:

"Никой не може да им търси сметка (на прокурорите, б.р.) дори за инсцениране на такъв тип събития... Днеска всеки един районен прокурор може да арестува министър-председателя и за 72 часа да направи преврат.

- Вие сега давате идея ли, попита го водещият.
- Не - казвам какви са съдебните реалности. Би могло да очакваме реформа в прокуратурата, ако ДПС не е във властта.