Няма краен срок за приключване на европейското наблюдение върху правосъдието и вътрешните работи на България и Румъния, каза днес първият зам.-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс.

Колкото по-рано те изпълнят препоръките на Комисията в днешния й доклад по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), толкова по-рано тя ще предложи на държавите членки да пратят вече 10-годишния мониторинг в историята.

"Както председателят (на Европейската комисия Жан-Клод) Юнкер каза много ясно, трябва да е възможно за двете страни да приключат с МСП преди края на мандата на тази Комисия" (октомври 2019 г. - б.а.), отговори Тимерманс на въпрос на Клуб Z за реалистичния срок, в който наблюдението може да свърши.

"Моята реалистична преценка, гледайки препоръките, които правим днес, е, че ако скоростта и интензивността на работата, която вървеше през последните две години, се поддържат, е възможно да се постигне целта, която председателят Юнкер постави пред тази Комисия".

"Може и да е по-рано, но тогава, когато работата бъде свършена", поясни той. "Не говоря за месеци или за години, а казвам, когато работата е свършена, ние можем да завършим този процес преди края на мандата на тази Комисия".

Според Тимерманс механизмът е работил добре и напредъкът за 10-те му години е "огромен" и следователно наблюдаваните страни са "почти до целта, която искат да постигнат, но има още няколко проблема за разрешаване", за което Комисията е дала "много прецизни индикации" в доклада си.

"За мене, това което е важно, е сътрудничеството, системата за сътрудничество с една страна членка, която да осигури постоянното действие на правосъдието и на борбата с корупцията", каза той.

На въпрос дали препоръчваното от Комисията е изпълнимо в посочените срокове, Тимерманс отговори:

"Моят отговор е: да. Нямаше да напиша тези препоръки, ако не вярвах, че те могат да бъдат изпълнени преди края на мандата на тази Комисия. Може да бъде направено. Трябва да бъде направено. Трябва да осигурим всички тези промени да са необратими. Така че гражданите на България и Румъния да разчитат на факта, че правосъдните им системи правят точно това, което трябва да се прави в съвременна европейска страна".

Първият заместник-председател на Комисията каза, че тя ще продължи да работи с българските власти, ако те не успеят да изпълнят препоръките преди началото на българското председателство на ЕС на 1 януари 2018 г.

"Аз съм оптимист и уверен, че можем да постигнем целите. Правителството на България работи възхитително през последните две години, ако продължим този процес със същата скорост, съм сигурен, че можем да завършим това, което имаме да правим, в следващите две години", каза Тимерманс.

По думите му "няма противоречие" между председателството и МСП, "защото МСП не е система, която наказва държава-членка, а сътрудничи с държава-членка"