Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

“НАТО не е сделка, доверие не се купува.”

Това заявява германската министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен за в. “Ханделсблат глоубъл”.

Тя изразява решимост да напомни на новия президент на САЩ Доналд Тръмп колко голямо е значението на трансатлантическия съюз.

Същевременно Фон дер Лайен, която е приближена на канцлерката Ангела Меркел, в никакъв случай не очаквала край на трансатлантическото приятелство:

“Тонът става по-суров, но изградените отношения с Америка са силни.”

Малко преди да се закълне като президент на САЩ, Тръмп даде обстойно интервю за германския в. “Билд” и британския “Таймс”. В него той нарече НАТО “отживелица”.

Германската отбранителна министърка критикува и речта на Тръмп при встъпването му в длъжност:

“Това бяха остри думи не само за слушателите в цял свят, а и за предишните президенти на САЩ.”

Предшествениците му в Белия дом, които той вербално нападнал, също били избрани от народа, както и Тръмп.

Урсула фон дер Лайен акцентира и върху милиони приятелства между американци и европейци, които ще продължат да съществуват и тези хора няма да престанат да споделят общи ценности.

Освен това министърката е на мнение, че европейците са готови НАТО да бъде модернизирана, а тежестите да бъдат честно поделени между всички държави членки на отбранителната организация.

От друга страна, било ясно, че не НАТО, а европейците носели отговорност за стабилизирането на държавите в Африка.
Фон дер Лайен разчитала и на новия си американски колега Джеймс Матис. При изслушването му в Конгреса на САЩ о.р. генералът ясно се позиционира като привърженик на НАТО.

“Наред с това много републиканци в Конгреса и Сената имат ясна позиция към Русия”, заявява Фон дер Лайен.

Те настоявали в Украйна да важат разпоредбите на международното право.

Санкциите срещу Русия трябвало да бъдат свалени едва когато се приложат изцяло договореностите от Минск.

“Ще бъде интересно да видим какво от американската политика в действителност ще бъде прокарано”, казва министърката.

Трябвало и да се изчака какъв курс спрямо Русия ще поеме президентът Тръмп, независимо от досегашните му ласкави изказвания по адрес на Москва и Владимир Путин.

Относно ядрените оръжия и готовността на Тръмп да разговаря по въпроса с Кремъл Фон дер Лайен заявява:

“Винаги е добре да се търси диалог с Русия, но не бива да се забравя с какво започна всичко в Украйна. След разпада на СССР Украйна се отказа от ядрените си оръжия, като в замяна на това получи гаранции от Русия за ненакърнимостта на границите й. Руската анексия на Крим е в разрез с поетия ангажимент.”

Германската отбранителна министърка напомня, че в Близкия изток и европейците, и Доналд Тръмп имат общи интереси – да преборят тероризма.

Коментари

Емил Станоев's picture
Емил Станоев
Емил Станоев

ЕС вместо да се вайка за това

ЕС вместо да се вайка за това Нато да вземе да направи една обща армия . Така ще е по-сигурно за всички в ЕС. А те нато та нато .-- смотани чиновници .

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.