Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Тази церемония има особено значение. Ние не само предаваме властта от една президентска администрация на друга, от една политическа партия на друга. Това е връщане на властта от столицата Вашингтон на вас, хората."

Това заяви тази вечер новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп в първата си реч като държавен глава.

Той положи клетва като 45-и президент на страната си.

"Дълго време малка група хора в столицата изземаше ролята на правителството. Вашингтон процъфтяваше и получаваше цялото богатство. А хората плащаха цената и не усещаха това богатство. Бяха затворени заводи. Елитът пазеше себе си, но не и гражданите. Техните победи не бяха ваши. Докато те празнуваха в столицата, борещите се за оцеляване семейства нямаше какво да празнуват", каза още Тръмп.

Голяма част от речта му се покриваше с обещанията от предизборната му кампания, благодарение на които той спечели изборите на 8 ноември 2016 г.

Той изтъкна, че страната принадлежи на всички, които са се събрали днес на клетвата, и на тези, които гледат ставащото по телевизията.

"Това е ваш ден. Това е ваш празник. Това е вашата страна. САЩ са вашата страна. Не е важно коя партия е на власт. Важното е, че правителството ще защитава интересите на народа. 20 януари 2017 г. ще влезе в историята като ден, когато властта в страната се върна в ръцете на народа на САЩ", обяви новоизбраният президент.

Една от първите теми, за които говори Тръмп, бе за това как САЩ са плащали огромни суми, за да пазят други страни: 

"Пазихме чужди граници и страни, но не и нас и нашите граници. Харчихме трилиони, а печелеха други. Вече няма да бъде така."

После новият президент премина към болезнената за много американци тема за закритите през последните години работни места заради изнасяне на производството.

"Забравените хора на Америка няма да бъдат повече забравени. Майки и деца в мизерия. Затворени заводи като надгробни паметници из цялата страна. Ръст на престъпността и наркоманията Ще ви върнем работните места. Ще си върнем границите. Ще си върнем нашите мечти. Ще построим нови пътища, магистрали, летища, мостове в цялата ни прекрасна страна. Ще възстановим страната ни с американски ръце и американски труд", обеща той.

"Ще следваме две прости правила - купувай американското и вземай на работа американци", каза още Тръмп.

И отново премина към международното положение:

"Ще търсим приятелство със страните по света. Но ще направим това с тези, които разбират и които слагат първо своите интереси. Няма да налагаме нашия начин на живот на никого. Но ще бъдем пример, който всички да следват. Ще направим нови алианси в цивилизования свят срещу ислямския тероризъм, който ще изкореним изцяло от лицето на земята."

Тръмп отново обеща, че заедно всички ще направят Америка велика. И че отсега нататък САЩ ще се ръководят от принципа "Америка преди всичко". Белият дом ще взема решенията във вътрешната и външната политика, като изхожда единствено от американските интереси.

"Благодаря ви, Бог да ви благослови и Бог да благослови Америка! Бог да благослови Америка!", завърши той речта си.

Ключови думи

Коментари

Анонимен   's picture
Анонимен   
Анонимен 

От палатките на грантаджиите

се понесоха ридания, стонове и плач. Но не се плашете, една част са се организирали вече, българското "Тръмп-общество" пие rakia за победата :)
 's picture

Petar Peev

Само на мене ли?

Или и на някой още това горе много ми напомня на: Волен Сидеров, Erdogan, Marine Le Pen, Geert Wilders etc. Наистина ли някой си вярва, че в съвременния свят може да се затвори като Уго Чавес или като Ким еди-кой-поред си и да направи хората в собствената си страна щастливи? Ако не можеш да констуираш и произведеш по-добри автомобили, виновни ли са другите (германци, японци и т.н.) който могат за това? Ако банкерите в собствената ти страна не могат да смятат или са прекалено лакоми и доведат до краш финансовата ти система, така че милиони семейства изоставят къщите си - европейските банки ли са виновни? Ако независимо, че технологично стоиш най-напред в технологийте, голяма част от населението ти или не може или не желае да учи и мисли - китайците ли са виновни, че могат да произвеждат по евтино, или пакистанците, че имат желание да програмират? Чуда се още защо Путинопоклонниците толкова се прехласват - то както изглежда Обама на фона на тоя, от руска гледна точка, си е отчайващо непридвидим, инфалтилен и опасен за Русия? И да, стоя тука с името, че и с лицето си. И от 30 години изкарвам с труда си малко повече от достатъчно, за да съм грантажия, либераст (съм даже много консерватив), еврораст, русофоб, амераканофоб и всякакъв фил или фоб, или каквото на засегнатите, от написаното от мен, на ум може да им дойде :)
Анонимен   's picture
Анонимен   
Анонимен 

Споко, ти си обикновен

Споко, ти си обикновен зомбиран неграмотник. Да се беше научил да пишеш на български поне...
kate pate's picture
kate pate
new

Като си толкова консерватив,

Като си толкова консерватив, можеш ли да обясниш защо 500 милионен ЕС трябва да разчита за сигурността си на САЩ. Единствено Великобритания има нормална армия. И те напускат. И какво остава - хората с най-висок боен дух в ЕС са умните и красиви асенгеновци... пхахаха
Джибри дизатор 's picture
Джибри дизатор 
Хибридизатор

Тръмп изглежда ще обърне Щатите на

балканска държава за няколко месеца. Обявената "енергийна политика" е страшна, а на страницата на жена му, балканската ковра вече си рекламира стоките, които продава по каталог. Такъв позор и такава плевнелиева парвенющина в Белия дом не бяхме виждали.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.