Както обеща, премиерът Бойко Борисов предприе мерки за спасяването на ген. Шивиков. На редовното си заседание днес Министерският съвет прие поправка в Закона за класифицираната иформация, с която се въвежда презумпцията за невинност, липсваща досега.

Правителството предложи на Народното събрание да отмени изискването в Закона за защита на класифицираната информация разрешение за достъп да се издава само на лица, срещу които няма досъдебно или съдебно производство за умишлено престъпление от общ характер.

"Това изискване противоречи на презумпцията за невиновност, установена в Конституцията на Република България, Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи, както и Наказателно-процесуалния кодекс.Тази презумпция означава, че съдът признава подсъдимото лице за виновно, едва когато обвинението бъде доказано по несъмнен начин. Формалното прилагане в процедурата води до значителни негативни последици за лицата и то без да има доказана вина, а и дори когато производството е прекратено или е завършило с оправдателна присъда.", мотивират се от Министерския съвет.

Поправката спокойно може да носи името "поправката Димитър Шивиков" заради случая с генерала, уважаван не само в армейските среди. Шивиков бе наклеветен с анонимен донос, че използвал труда на свои подчинени, за да ремонтира личното си жилище. Това стана малко преди генералът да замине на мисия към НАТО. Със случая се зае прокуратурата, а достъпшът на Шивиков до класифицирана информация, нужна му за работата в Алианса, му бе отнет.

Сега при постановен отказ, независимо от основанието, лицето няма право да кандидатства за заемане на длъжност или за изпълнение на задача, налагащи достъп до класифицирана информация, за срок от една година от издаване на отказа. В случаите на отнемане на издадено разрешение срокът е три години.

С предлаганите от кабинета промени се предвижда влезлите в сила откази и отнемания на това основание, за които не са изтекли ограничителните срокове от 1 и от 3 години, да прекратят своето действие. Т.е. достъпът на ген. Шивиков ще бъде върнат.