"Евросъюзът е мъртъв, но още не знае това. Той се провали във всички области - политическа, икономическа, социална (бедността нараства), в сигурността (Европа не е в състояние да защити границите си). След като експериментът така плачевно се провали, то с него е свършено".

Страшната прогноза и категорична оценка е на шефката на френските националисти Марин льо Пен. Тя е на среща в Германия на крайнодесните и даде интервю за "Билд". 

Мадам Льо Пен смята, че Евросъюзът е загубил жизненоспособността си, а Франция трябва да го напусне, ако не получи специални преференции от Брюксел.

"Искам от Европейския съюз да върне независимостта на държавите по четири пункта: границите, валутата, икономиката и правото. Ако Брюксел се съгласи на това, то и ние французите ще останем в обединените европейски народи, обаче ако откаже, ще призова французите да напуснат Евросъюза и ще предложа референдум", заявява още лидерката на Националния фронт.

Избирането на Тръмп в Америка слага край на стария ред в света, който се управлява от пазарите, и в който народите трябва да бъдат пренесени в жертва на либерализма и да изчезнат, обяснява тя. 

"Сега започва великото завръщане на нациите и народите", убедена е Марин льо Пен. Според нея Тръмп ще брани интересите на народа, а не на близкия около него кръг и финансовите концерни.

Крайнодесни националисти се събраха в Кобленц под мотото "Европа на нациите и свободата". В срещата  участват и националистически партии от Германия, Холандия и Италия.