Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

„Не съм чувал подобна реч на инаугурация на президент на САЩ“, възторгна се ветеранът коментатор от Си Би Ес Боб Шийфър, който никога не е крил, че заклет поддръжник на Демократическата партия.

Речта на Тръмп бе страхотна, но няма да е в състояние да премахне като магическа пръчка разделението в Щатите. Особено след най-остро партийно поляризираните избори в американската история“, на свой ред отбеляаза известната политоложка д-р Сюзън Макманъс.

17-минутното слово на Доналд Тръмп накара хилядите хора пред Капитолия да ръкопляскат, подскачат и крещят от възторг. Да, Тръмп каза това, което те очакваха: революцията му продължава и целта и е да се изтръгне властта от хватката на привилегированите политически бюрократи в ръцете на народа. Точно така, както започва Конституцията на САЩ: „Ние, народът...“

Лидерите на демократите, начело с партийните босове в Конгреса и в Сената, Нанси Пелоци и Чък Шумър, слушаха речта на Тръмп с безучастни физиономии. Довчерашният президент Барак Обама стискаше зъби и мускулите на лицето му играеха, когато Тръмп направи на пух и прах осемгодишната му външна и вътрешна политика. Обама вече е извън играта и бързо ще забрави. Още след няколко часа, когато един от трите президентски боинга 747 (вече не Еър форс № 1, който е на разположение на Тръмп) отнесе семейството му в милионерския рай Палм спрингс. Там, заобиколен от пребогатите си калифорнийски донори, той ще  се отдаде изцяло на това, което напук на всички и на всичко, правеше дори в най-критични моменти на президентството си – да удря топките по игрищата за голф.

И ако водачите на демократите точат ножове за свади с Тръмп, босовете на собствената му партия - републиканската, изпаднаха в покруса. Лидерите на политическата сила на слона едва ли са очаквали подобна втсъпителна реч от 45-ия президент на САЩ. Те тайно се надяваха, че Тръмп ще използва тържествения момент да ги покани на церемониално изпушване на лулата на мира. Верен на гръмотевичния си стил, който се наложи още в преизборната кампания през 2016, Доналд повтори и потрети, че се е изкачил на най-високия връх на властта в Щатите без участието на десния елит. За първи път от много години САЩ имат президент, който не е плод на подмолните игри на вашингтонската управляваща класа. За първи път америаканският държавен глава не бе катапултиран в Белия дом с неограничената енергия на големите пари, които нямат политически цветове.

Съединените щати действително са на прага на големи социални и иконмически промени и това е желанието на болшинството. Левите в Демократическата партия, които подкрепяаха социалиста Барни Сандърс, сигурно също тайно се радват. Защото много неща в програмата на Тръмп действително имат прогресивен характер. Той иска да строи, да разкрива хиляди нови работни места, да върне достъпа на загубилите надежда до пазара на труда.

В чужбина коментатори сигурно ще заявят, че Доналд Тръмп готви изолационистка политика и иска да затвори американците в дебела черупка отвъд океана. Новият президент обаче подчерта, че САЩ не ще изоставят съюзниците си, но няма и да изнасят американска демокрация. Досегашните президенти прилагаха политиката на самолетоносачите и тайните операции, за да разсаждат „приятелски режими“ по света. В резултат райони като Близкия изток изпаднаха в хаос и войни, на които не се вижда краят. Съединените щати не спечелиха нищо от усилията си с военни средства да зидат демокрация по американски модел в страни, чиято религиозно летоброене е още в XIV век. В резултат Щатите и целият цивилзован свят се изправиха пред феномена на злото на радикалния ислямски тероризъм.

Тръмп е прав да смята, че Америка прекалено дълго време е играла роляата на големия брат, който е тръгнал да оправя света, а не вижда какво става в собствения му двор. Той е прав също да задава въпроса, защо на САЩ се падат 22 процента (8 милиарда долара) от бюджета на ООН, която от години е неефективна говорилня?

Още през първия си работен ден в Белия дом в понеделник Доналд Тръмп се хваща за работа. Той ще подпише укази, с които ще сложи край на почти абортиралата система за дравно осигуряване, известна като Обама кеър. След като се провали финансово и вече глътна над 19 милиарда долара, „реформата“ на Обама доведе до фалита на повече от 10 хиляди малки бизнеси. Освен това цената на Обамакеър през тази година се очаква да скочи от 40 до 100 на сто, което прави здравните услуги почти недостъпни.

Новият президент ще нареди също да бъде направена първата копка за изграждане на стена по границата с Мексико. За двете наредби на Тръмп не му необходимо да търси одобрението на Конгреса. Следващите амбициозни планове в неговата политика обаче се нуждаят от подкрепата на законодателите. Президентът иска твърди мерки срещу компаниите, които разкриват работни места извън Щатите и възнамерява да уреже данъците, за да стимулира разкриването на нови бизнеси. Тръмп иска имиграционна реформа, която да включва строга проверка на всички мигранти, желаещи да дойдат в Щатите. Новият президент ще премахне хиляди държавни регулации, които почти блокират инициативите на компаниите. 45-ият президент планира реформи в търговията и заплаши, че ще въведе тарифи и такси за всички страни вносители, които облагат с големи импортни мита американския експорт. Доналд Тръмп планира промени в енергийната политика на САЩ и засилена държавна подкрепа за полицията и другите служби, опазващи законите.

Ще може ли новият президент да изпълни всичките си обещания, като се има предвид и вътрешната опозиция в Републиканската партия? Някои наблюдатели смятат, че редица от начинанията си Тръмп може да намери подкрепа дори сред по-консервативните демократи. Във всички случай го чака Сизифова мисия, която е заредена с много капани и неочквани проблеми. Дали неуморимият Доналд ще успее, ще покаже единствено времето...

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Джибри дизатор 's picture
Джибри дизатор 
Хибридизатор

абе, другарю предсказател,

що не убиха тръмп и не го смениха, както предсказа оня ден? какъв ти е псевдонимът в брадва.бг?
 's picture

tumbaka

Тъпа "възсторжена" статия за

Тъпа "възсторжена" статия за човек, назначаващ милиардери за министри - нали обеща да вземе властта от богатите и да я даде на народа?
 's picture

Mark Watson

запалянковска апологетака

продавач на недвижимости и водещ на tv риалити T-Rump (така го наричат американците) бе просташки безотговорн в предизборните си послания. както винаги има някаква група тъпанари които се хващат на всякакви шарлатани, които му осигуриха крехка и преднина на изборите. Тези тъпанари ги видяхме по време на референдумите и у нас и в Бритния. T-Rump ще направи само едно - малко от богатите ще станат още по богати а бедните по бедни но за сметка на това многобройни. ще направи света много по нестабилен. Единственото обещание което ще изпълни е да направи Русия отново велика. Настанете се удобно в креслата циркът започна.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.