Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Аз, Доналд Джон Тръмп, тържествено се заклевам, че честно ще изпълнявам длъжността Президент на Съединените щати и ще дам най-доброто от способностите си, ще спазвам и защитавам Конституцията на Съединените щати. И нека Бог да ми е на помощ!“

С тази клетва, състояща се от 35 думи на английски език, Доналд Тръмп стана днес официално 45-ият президент на САЩ. Той положи клетва в Капитолия пред съдия Джон Гловър Робъртс-младши - председателя на Върховния съд.

Преди него се закле вицепрезидентът Майк Пенс.

Стотици хиляди проследиха клетвата на Тръмп.

Милиардерът Доналд Тръмп и съпругата му Мелания излязоха в 8,00 от резиденцията "Блеър хауз" във Вашингтон и поеха към църквата "Свети Йоан" преди да се видят в Белия дом със семейство Обама за чай и кафе, а после да се отправят към тържествената церемония по встъпването в длъжност.

Мелания е облечена в сако от Ралф Лоран, което специалистите определиха като близко до стила на Джаки Кенеди.

 Протестиращи вече запушиха някои от улиците, които водят към Капитолия, където Тръмп ще се закълне.

Цялото семейство на Тръмп, както и на вицепрезидента Пенс бяха в църквата. Вицепрезидентската двойка  бе приета в Белия дом от сегашното вице Байдън.

Точно в 16,45 часа българско време Доналд и Мелания бяха посрещнати на входа на Белия дом от Барак и Мишел Обама. Мишел беше облечена в тъмночервена рокля. Очевидно е имало съгласуване между протоколите на двете двойки, за да не блеснат двете първи дами в еднакви по цвят дрехи.

Доналд и Мелания Тръмп бяха посрещнати в Белия дом от Барак и Мишел Обама. 

След повече от час размяна на учтивости със семейство Обама, Мелания и Мишел поеха към Капитолийския хълм за клетвата в отделна кола. Първа в кортежа бе лимузината на президента, в която пътуваха Барак Обама и Доналд Тръмп. Преди да се отправи към церемонията Барак Обама влезе в Овалния кабинет за последен път. Той остави писмо в бюрото от XIX век, в което според традицията, оттеглящият се президент оставя лично послание за своя приемник.   

В 18 часа българско време двамата президенти Обама и Тръмп пристигнаха и влязоха в Капитолия. Семействата на всички са сред най-официаните гости на специално издигната платформа.  

Иванка Тръмп блестеше в бяло. Снимки БГНЕС

 

"Всичко започва днес!. Ще се видим на клетвата в 11 часа (18 часа българско време)", беше първият туит тази сутрин на новоизбраният президент 

Днес и президентът Обама се изказа за последно в акаунта POTUS (President of the United States):

 

 

"Беше честта на живота ми да ви служа. Направихте ме по-добър лидер и по-добър човек"

Рекламните шапки за клетвата на Тръмп - бореца срещу вноса на китайски стоки, са произведени в Китай.

Церемонията почетоха трима от четиримата бивши живи президенти на САЩ - Джими Картър, Бил Клинтън и Джордж Буш-младши, придружени от съпругите си.

Хилъри изглеждаше весела.

Джордж Буш-старши не дойде поради болест.

В Лондон протестираха срещу новоизбрания президент Тръмп и неговите близки отношения с Путин. Снимка БГНЕС

 

Гледайте на живо церемонията по встъпването в длъжност на Тръмп.

 

 

Ключови думи

Коментари

 's picture

stru

Протестите при инагурацията на Тръмп

Съединените американски щати са приемани като най-развитата, най-могъщата, най-... и най-накрая и като най-демократично развитата страна!!! Защо не се питат по-известните личности от протестиращите, дали считат за демократично да не приемат избора на Доналд Тръмп, след като той е спечелил тези избори по демократичен начин? С тези протести (за сега все още мирни протести!) не се ли създава прецедент за последващи бъдещи „масови“ протести срещу неудобни някому бъдещи демократични избори? С тези масови организирани протести, които са насочени най-вече срещу личноста Доналд Тръмп, на се ли създават предпоставки за организиране на също толкова масови антипротести и по този начин да се противопоставят две непримирими значителни по численост групи от избиратели, което да породи разделение в американското общество с непредсказуеми тежки последствия за последното!? Това ли е възхваляваната демокрация към която се стремим и ние?!

...

Част от демокрацията е правото да протестираш. В САЩ е имало протести по всякакви теми, но изведнъж този е недемократичен?
Джибри дизатор 's picture
Джибри дизатор 
Хибридизатор

Чакаме Майдана, дето ни го обещаха от Клуба.

Доколкото си спомням, някой щеше да отстреля Тръмп и Обама да назначи служебен президент. брадва.бг за умни и красиви.

гледам сега церемонията....

И веднага си обяснявам защо половината ми съученици емигрираха в Америка и в западна европа...а за Русия се сещам че един съсед работеше в Коми преди години....ахам..
Анонимен   's picture
Анонимен   
Анонимен 

Ауу

Противно на "експертизата" от Флорида, Тръмп е още жив и вече заклет.
ГЕРБО bb's picture
ГЕРБО bb
ЦВ-ЦВ

Гяволи, вие не разбрахте ли,

Гяволи, вие не разбрахте ли, че речта на Дончо Трампата е писана лично от Боко Слънцето - защото е прост като вас. Ако се съмнявате, прочетете я отново; чест му прави че не чете и срича...
 's picture

Krasimir Kabakciev

Всеки има право да протестира за всичко

Но едни имат разумни основания, а други - малоумни. Когато някой е спечелил демократично, трябва да го признаеш и да му дадеш толеранс. Американските протести няма да обсъждам, не ми е работа, но преди няколко години тук видяхме протести, които не даваха толеранс на спечелилите и чиито основания бяха малоумни.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.