Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Топ-производителят на пътнически самолети Airbus обещава прототип на летяща безпилотна кола до края на годината. Това обяви изпълнителният директор Том Ендърс на дигитална конференция в Мюнхен, съобщи "Ройтерс".

Според тях това ще реши проблемът със задръстванията в градовете. Миналата година компанията създаде нов отдел - "Градска въздушна мобилност", чиято задача е да разработва концепции за превозни средства, които да транспортират хора в подобни на хеликоптер машини. Целта е хората да могат да си поръчат летяща кола със смартфона като такси.

"Преди 100 години, градският транспорт влезе под земята, сега имаме технологията, с която да сме много над земята", обяснява Ендърс.

Той се надява първата демонстрация с човек да е до края на 2017 г. След това започва тежката работа.

"Вече сме в експериментална фаза, работим по тази разработка много сериозно", подчертава шефът на Airbus.

Използването на летящи машини ще облекчи и инфраструктурата на градовете, защото няма да се налага влагането на милиони за нови и големи пътища и мостове. Според него, ако игнорират тази възможност, Airbus ще бъдат изтикани от бизнеса от тези, които се заемат вместо тях.

Законовото положение с подобна кола би било двойно по-сложно от това дори за обикновените автономни коли, които вече се тестват на реалните пътища в САЩ и други държави, но чийто статут пред закона, когато се превърнат в комерсиален продукт е все още неясен.

Коментари

Джибри дизатор 's picture
Джибри дизатор 
Хибридизатор

Не го научихте тоя пълен член, ей...

Летящи коли има отдавна, казват се хеликоптери и струват много, много пари. Тази няма да е изключение.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.