СИМОНА РУСЕВА

Смъртта не заличава натрупаните дни неползван отпуск, те остават в правата на хората на наемния труд и след кончината им.

Ако мислите, че е шега, не е!

Решението е на Европейския съд, който се намира в Люксембург. В него дословно е посочено:

“Претенцията за полагаем се отпуск не се заличава със смъртта. Правото на платен годишен отпуск е основополагащ принцип на социално право. Тази претенция е в сила, дори правоимащият да не е подал молба за ползване на отпуск.”

Случаят е конкретен. Вдовица от град Хам, федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия, напразно правила опити фирмата “Клаас & Кок”, където приживе работел съпругът й Гюлай Б., да й изплати неползваните от него до смъртта му през ноември 2010 г. 140 дни отпуски. Той дълго боледувал, през последните години непрестанно бил в болнични и така не успял да ползва полагащите му се по закон платени отпуски. Приживе съпругът завещал всичко на жена си.

Компетентният съд в германския град Хам отхвълил жалбата на вдовицата с мотива, че няма практика в Германия за се изплащат посмъртно обезщетения за неползвани почивни дни. Правото на отпуск е лично и то не се наследява.

Опитен адвокат обаче настоял съдът в Хам да се обърне към Европейския съд, като му предостави цялата документация по делото. Само този съд може да се произнесе дали германската съдебна практика противоречи или не на европейското законодателство. Магистратите склонили.

Сега решението е налице. То е окончателно и не подлежи на обжалване. В него се посочва, че “изплащането на обезшетението за неползван отпуск след смъртта на правоимащия гарантира практическото осъществяване на претенцията за ползване на отпуск. Не може смъртта да заличи със задна дата това социално право.”

Така понятието “сетен път” вече има друго измерение. Оказва се, че и мъртвите имат права.

Вдовицата на Гюлай Б. ще получи от фирмата, където е работел съпругът й, пълното обезщетение за неползваните от него 140 дни отпуски – 16 000 евро.

Не е зле да се знае, че решенията на Европейския съд са задължителни за всички държави от ЕС. Овдовелите българи също могат да се възползват от последното му решение – някои права са валидни и в отвъдното, но парите се получават на този свят.

Да му мислят работодателите!