Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Възприятията за равнището на корупция в България ни поставят на първо място в Европейския съюз. Не вярвам да е новина. Прогнозата е неутешителна, защото няма къде по-долу да падаме.

Новината е, че като че ли свикнахме. От една страна, повечето несъгласни емигрираха. Друга част получи правото да участва и вземе своето - от горе затварят очите за малката корупция. Трети се оттеглиха в позната от тотаталитарно време вътрешна емиграция - ни приемат, ни предават. Така казват, че се съхраняват. Като не забелязват, като игнорват, докато един ден не забележат, че слонът е изпълнил стаята и за тях няма въздух.

И само последната група надига глас. Стигнахме до там, че корупционните нагласи вече се наследяват - както при мафията. Бащите и майките, които изкарваха за хляба и хайвера, вече предават на синовете и дъщерите. Ражда се един перверзен корупционно базиран роден капитализъм от родни политически капиталисти. Депутати, министри, прокурори, премиери, президенти - милионери.

Това е ролевият модел, който завещаваме на следващите поколения. Не този на предприемачи като Стийв Джобс и Елън Мъск, на Владимир Койлазов (носителя на Оскар, който промени киното), или на Ивайло Пенчев, който от България завладя света със своите стени за катерене. А другия, масовия пример - на завършилите добро образование, които влизат в партии защото това е пистата, по която могат да влязат във властта и чрез нея да станат много по-сигурно богати, отколкото през пазара. Трябва им партия и достъп до публичните ресурси.

Партиите са бизнес, при това по-доходоносен и от наркотиците и хазарта,

защото са летимен, на практика безрисков начин за преразпределение на средства и възможности. В своя полза.

За това не се чудете, че завършили и с добро образование се ориентират към политически кариери. Стигнахме дотам, че вече дори няма нужда да навлизаме в истинските дълбоки фази на реализацията на корупцията. Достатъчно е да разсъждаваме и планираме по темата.

У нас дори мисленето по проекти, най-често свързани с Русия, поражда намерение и действия от корупционен характер, което ни струва много пари. За това настръхвам когато политици започнат да ни омайват с проекти - мечти.

Пример - Южен поток. Нито сантиментър построен, а вече 200 милиона отлетяха.

Няма дори как да оцениш колко струва на километър, защото и сантиметрите ги няма. Бъдете сигурни, че продължаващото мислене по "Белене" ще ни струва също много пари. Отначало се започва "тихо" със стотиците хиляди, след това са милиони, десетки и стотици милиони и накрая идват логично и милиардите. Защото Първанов и Овчаров уж се оттеглиха, но идва нова "бодра" смяна. При това тя е по-обиграна в корпоративни финанси и може повече.

Виждате какво става в БСП - обещаната промяна идва с доказани причинители на милиардни вреди. Самият лидер има солидно досие като дясна ръка на Овчаров, като добавите и Гергов, Ерменков и олигарсите, които стоят на входа и изхода на "Позитано" - промяната ще е другото име на новите безвъзвратно отлетяли милиарди от държавния и нашия джоб.

Не, не мислете, че ще управляват дълго, но те толкова много се специализираха, че сега им трябва и година и щетите са гарантирани. Следващите правителства просто ще плащат сметката. То това е и цялата игра на номенклатурата и БСП - те не искат да печелят избори за да променят България към по-добро, а за да могат за малкото време, през което ще управляват, да натрупат за цял живот, като Доган от сараите, като Първанов от хотелите, като Станишев от Брюксел, като Бокова от Ню Йорк. Това са им идолите и техния път следват.

В ГЕРБ всичко зависи от Борисов, а там няма сила в света, която да може да прогнозира, в какъв точно момент и кога - сутрин или след обяд - той ще реши да балансира, за да се договори с Русия и да ни натресе някой и друг милиард по проект или схема, която ту спира, ту пуска. Сянката на вечния посредник на Доган - в случая Пеевски - е вградена в управлението на всяко правителство, сега на ГЕРБ.

Понякога ми става чак неудобно за толкова много свестни хора там, които нямат никакъв глас. Но техен избор, направили са сделка - Борисов им дава възможността да се занимават с политика, да правят своите сделки и срещу това трябва да мълчат и да се съгласяват с Вожда. Досущ като едно време.

"Мисленето" по Газпромския балкански хъб дръпна вече милиони, за които никой не говори. В нормалната пазарна икономика - преди да започнеш да харчиш "големи" пари, задължително минаваш през "малките" харчове - предварителни проучвания, анализи - всичко за да разбереш риска и ограничиш  щети, без да пропускаш възможността. У нас както показват руските проекти - веднага се започва с "големите" пари, и чак по средата на пътя - се правят "махмурлук" анализите, които Ви изправят косите. Разликата е и в причините за да се случват тези проекти в евразийския и европейския свят.

В нормалните общества и икономики за да бъде постигната някаква обществено значима цел, която изисква значителни инвестиции, включително с публични средства, се преминава през етапите чрез които обществото се застрахова срещу грешки и щети. Ако има риск, той се ограничава в разходваните "малки" пари.

За проекти в милиарди, обикновено те са малки милиони.

Накрая някой законно и нормално печели и обикновено това е този, който знае и може. Там не може да има фигури като Пеевски, защото той е излишно звено във веригата - политически посредник. И там има лобисти, но те вземат комисионни, а не са централните фигури, заради които започват и се правят проектите. Поради това и посредническата им лепта е относително скромна. Тук посредниците работят за 30 процента, защото трябва да издържат цяла кохорта зад себе си - като се започне от висшите звена, които ги охранява НСО, през олигарсите, представителите на съдебната система /които гарантират, че няма да има наказани/, висшите и по-нисши етажи на държавната администрация /които трябва да осигурят административно - поръчки, договори, евросубсидии и публичните средства/, депутати /които осигуряват законите/, медиите /които трябва да Ви държат в щастливи, докато обеднявате/ и накрая цяла армия от обслужващи - политолози, адвокати, експерти, т.н. 

В такива проекти е нормално печалбата да бъда до 10-15 процента - това се реперите, при които банките отпускат кредити за бизнес. Когато се намесят фактори извън логиката на проектите - идват преразходите и лошото качество, защото ако трябва да правиш проекти в които предварително да отделиш 30 процента само за тръгнеш, а след това си сложиш и своите десет процента печалба, то не остават пари за да стигнеш до края. И тогава започват историите с неплащането на подизпълнители, които започват да фалират масово или свиването на разходите за сметка на по-лошото изпълнение. Схемата е видима дори ако съдите по качеството на магистралите у нас сравнени с тези, които виждате в Австрия, Италия, Хърватска, Германия, дори в Гърция и Сърбия. 

У нас проектите тръгват с идеята някой да спечели - като метод за финансиране на нечие развитие и житейски план чрез канал за усвояване на пари. Затова се бърза да се организират търговете и поръчките, без да се обръща внимание на предварителните етапи, за да има възможно най-пряк и ранен достъп до финансовия ресурс.

Накрая - в голяма част от случаите с публичните проекти - дори и да бъде задоволен обществен интерес, това е страничен резултат, той с цената са преразход и ниско качество. Не нуждите на развитието, а нуждите на грандкорупцията движат България.

За два мандата управление на ГЕРБ бе доказано, че те с корупция нито искат, нито могат да се справят. Така е и при БСП и ДПС.

Ако тези партии останат да доминират политиката и определят съдебната и икономическа рамка на развитието ни - грандкорупцията ще процъфти - Пеевски е ин, ние сме аут - и като нация и като индивиди.

И на всички парите дружно в Катар или Швейцария /напоследък не е толкова сигурно/.

Не винете Сорос или Путин, Тръмп или Меркел, нито геополитиката, нито историята - всичко е заради самите нас и нашия избор тук и сега.

Коментарът е от блога на Илиян Василев. Заглавието е на редакцията

Коментари

Уау, корупцията...

Какво е корупцията като повторение на сагата що е то "румънски модел". Та тъй, корупцията ли назначи Нинова за приватизатор на Техноимпекс? Или това не е корупция? Корупцията ли подари Пловдивския панаир на Гергов, или това не е корупция? Корупцията ли оправда и Бисеров, и Масларова, и ония от САПАРД, и държи "софийски имоти" повече от 8 години на трупчета, ...? Що е Корупция Христо? 20 лв на катаджията, кутията бонбони за доктора, или опита за приватизация на Общинска банка???
Анонимен   's picture
Анонимен   
Анонимен 

Има и друга корупция, тая отвън,

заради която ние ядем калая. Тая, която плати на Костов да затворим 4 реактора без нужда. Тая, която накара Герб да изгони RWE и да потопи АЕЦ "Белене" под натиск от Хилари. Тая, дето накара Орешарски да ликвидира "Южен Поток", защото още една тръба към България щеше да потопи бизнеса по евтино изкупуване на газова инфраструктура на някой си Хънтър Байдън в рязко обедняла Украйна (http://www.fort-russ.com/2016/02/bidens-son-continues-to-buy-gas-assets.html) "Почтеният" г-н отгоре се прави, че не забелязва тая корупция. Интересно защо.
 's picture

Krasimir Kabakciev

Много точно. Добре. Ноооо ....

"За два мандата управление на ГЕРБ бе доказано, че те с корупция нито искат, нито могат да се справят. Така е и при БСП и ДПС. Ако тези партии останат да доминират политиката и определят съдебната и икономическа рамка на развитието ни - грандкорупцията ще процъфти - Пеевски е ин, ние сме аут - и като нация и като индивиди." Много точно. Добре. Ноооо - какъв е изходът?
 's picture

noobest

Ех, г-н Кабакчиев

Как какъв е изходът? Ами той е един, естествено. Нужно ли е да ви давам джокер афишираната като голямата цел, заради която се основа наскоро една партия - да демонтира корупционния модел? Най-обикновено облъчване :)
Vesselin Levin's picture
Vesselin Levin
Новият

Новият

Изходът е според мен както съм писал мнокогратно ДА СЕ СМЕНИ СИСТЕМАТА, не играчите! Закриват се партиите за 30 години, да няма партии и избори, съвет на мъдреците да управлява! Надявам се все още в държавата ни да има свестни 1000/2000 души, които да я управляват през това време!!!
 's picture

noobest

Г-н Василев

Казвайки "ние", имате предвид себе си и кръга, към който принадлежите, нали? Това, че на някой му се ще да е ин (отново), не означава, че НИЕ пак ще сме аут. Слаба ви е риториката. Даже и ерес сте вкарали, че Путин не ни бил виновен.
 's picture

noobest

Оф

От липсата на опция за редактиране, човек трябва сам да си отговаря, за да коригира нещо :( Моля да се чете: НИЕ няма да сме пак аут.
kate pate's picture
kate pate
new

Смешен плач

Соросоидите от медии, фондации и институти отслабиха ГЕРБ до там че за загуби президенските избори. Сега пък лицемерно се срахуват че БСП щяло да ни докара поредните многомилиардни щети.
kate pate's picture
kate pate
new

Безумната оправдателна логика

Безумната оправдателна логика да се спонсорират търговски дружества, в нашия случай медии, и то чрез фондации за да противодействат на руската пропаганда води до другия въпрос – а как могат медии като Вевести да изповядват същите принципи, но без да са грантово спонсорирани? Тази публикация е в отговор на една статия в блога на Илиян Василев за т.нар. „“грантови медии“, срещу чието дългогодишно спонсориране реагирах преди няколко дни. Същият самоотвержено защити Медияпул. Днес, 16 януари, 2017 година Вевести.бг има 50 информации коментари, мнения и анализи, докато Медияпул има 41 или приблизително с 20 процента по-малко. В същото време Вевести работи с 2 души и един IT специалист, който просто поддържа сайта и има работа веднъж на 3 дни, докато Медияпул – с 11 души и 32 000 лева от „Америка за България“ месечно. Изумително нали? Преди дни писах, че ние работим с три-четири пъти по-малко хора, с 4 пъти по-малко заплащане и се трудим по 14 часа на ден. Бързам да изпреваря критиците – във Вевести има достатъчно стойностни публикации, голяма част от които можете да откриете и в Медияпул. Тук не става въпрос за трупане на бройки, а за качествени материали за най-важното от България и света. Издателят на Вевести не получава възнаграждение, той просто е журналист по професия и спонсорира изданието си, което нарича електронен вестник, какъвто в действителност е. Разходите за Вевести са под 1000 лева.Разликата е в пъти. И в труда на редакционния състав, и в публикациите. Безумната оправдателна логика да се спонсорират търговски дружества, в нашия случай медии и то чрез фондации за да противодействат на руската пропаганда води, разбира се до другия въпрос – а как могат медии като Вевести да изповядват същите принципи, но без да са грантово спонсорирани? Изобщо – на мен ли някой ще ми говори, че правилно спонсорираните медии по дефиниция са по-демократични от неправилно спонсорираните? Не сте ли се замисляли, че това е нивото на българския читател и жълто-кафявата повръщня намира по-добър прием от обективната (каквото и да значи това) журналистика? Но проблемът е друг. Едва ли ще се намери читател, който обективно да не признае, че покрай всичко останало в сегмента на демократичните медии, сайтове като Медияпул и Дневник открито заемат страна в политическия живот на България и открито и последователно атакуват друга страна и партийна позиция. Тоест, излиза, че част от средствата, получени отвън волно или не, отиват за партийна пропаганда. Иначе казано – за партийно инженерство. Което е абсолютно недопустимо и го знаете. В една своя публикация в блога си Илиян Василев открито твърди, че медии, които нападат грантовите медии са дирижирани от Русия. Ако Илиян Василев открито и публично причисли Вевести към тях (защото само преди дни и аз реагирах срещу това непазарно донорство и оттам тръгна целия дебат) да го каже ясно. Аз лично няма да се вържа на номера: „Ама ти защо се припознаваш“? Уверявам го, че ако само спомене в ози контекст името на електронния вестник Вевести, за който всички читатели знаят на какви позиции стои, и го свърже с някакви команди от Москва, скандалът ще бъде забележителен. А отговорът на проблема е прост – когато се намерят бизнесмени, спонсори, рекламодатели и т.н., които да подкрепят тези медии, открито опълчили се срещу руската хибридна война и българските им слуги – тогава няма да има нужда от грантове. Но първо трябва да узреят. Според мен 27 години след 10ноември и 10 години след ЕС ни стигат. Обаче, оставете на пазара и на конкуренцията да го реши. Вевести е пример за това. А не по най-порочната пътека – ами Москва прави така, значи, че и ние ще правим така. Това е платена журналистика, еднакво укорима и с другата. И не ругайте толкова открито бай Тръмпа…Може да се окажете в конфузна ситуаци

Вевести е просто онлайн

Вевести е просто онлайн парцал на Бойко. Единствено ПИК в момента го величаят повече.

Върнете хапчетата на Илиян

Отдавна не ги е пил и ако продължава така ще изкука като Иво Инджев...
Анонимен   's picture
Анонимен   
Анонимен 

Както казах вчера, менталната драма на "десните"

се развива по модела на кюблер-рос, с помощта на удобни манипулатори като верният другар Василев. След 30 години търпене и чакане да се облажат от "свободния пазар", през които бившите им господари станаха капиталисти, вече без отговорности към популацията, избирателите на седесарите, реформистите и дабебългарите изведнъж откриват в писанията на Василев, че те сами са си виновни :) След отричането (тръмп няма да спечели, британия няма да излезе от ЕУ) и първначалния гняв ("брекзитаджиите са идиоти", "тръмп е маймуна и п.д.раст"), сега следват опити за пазарлъци, а тенденцията е евентуално да се влезе в режим на отчаяние и примирение. Господарите обаче го искат това примирение по-бързичко, затова г-н Василев е получил новите инструкции и вече от "Путин е виновен" почва да сменя темата на "вие сте виновни". И говори за някаква "корупция" и "милиони" все едно той не се нареди в първата редица на кандидат-лапачите за проваления "Набуко" (по същество "Южен поток", ама не на Русия, а на другите) и все едно не продължава да лапка парички от чужди централи, за да подкокоросва верующите да скачат по-високо. Наздраве.
Vesselin Levin's picture
Vesselin Levin
Новият

Новият

Хора, разберете, че опити се правят с малки фирмички, в малко селце или район! А експерименти с цяла една държава, макар и малка е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!!! Видя се, че близо 30 години все нови и нови лица и накрая погледнал се Илия пак в тия! ЗАКРИВАНЕ НА ВСИЧКИ ПАРТИИ И СЪВЕТ НА МЪДРЕЦИТЕ ДА УПРАВЛЯВА ЗА 20/25 ГОДИНИ!!! Без избори, без петиции, без манифестации...Точка! Другото е все едно да колиш прасето с тъп нож! Зле и за коляча, и за прасето и за лапачите!!!

:)

Съвета на мъдреците кой ще го определя, дедо Боже или ръководството на библиотекарския?
 's picture

Petyo9

Ти си

тотално изперкал... Санитааааррр...
Vesselin Levin's picture
Vesselin Levin
Новият

Новият

Не съм адвокат на Илиян Василев, но какво сътвори политическата класа у нас, чрез приемане на закони зщитаващи суверена, т.е. нас за 30 години? Сътвори това, че пешеходецът е невинен на пешеходна пътека!!! Срам! Хора, разберете, че опити се правят с малки фирмички, в малко селце или район! А експерименти с цяла една държава, макар и малка е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!!! Видя се, че близо 30 години все нови и нови лица и накрая погледнал се Илия пак в тия! ЗАКРИВАНЕ НА ВСИЧКИ ПАРТИИ И СЪВЕТ НА МЪДРЕЦИТЕ ДА УПРАВЛЯВА ЗА 20/25 ГОДИНИ!!! Без избори, без петиции, без манифестации...Точка! Другото е все едно да колиш прасето с тъп нож! Зле и за коляча, и за прасето и за лапачите!!!
 's picture

Petyo9

Клуб Z

баннете го тоя, най-после! Не виждате ли, че горкичкият не е с всичкият си? Това вашето си е подигравка с хора в неравностойно положение.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.