Дебилно обвинение и въпиюща простотия. Това заяви адвокат Николай Хаджигенов, който е защитник на Георги Христов, един от обвинените за подготовка на убийството на ДПС депутата Делян Пеевски. 

Снощи Софийският градски съд освободи от ареста тримата задържани, обвиняеми за готвеното покушение на депутата от ДПС Делян Пеевски. Не им е наложена каквато и да е мярка за неотклонение, защото няма доказателства.

Прокуратурата и МВР никога не са действали по този начин срещу престъпните кланове, а съм сигурен, че имат доказателства, каза Ханжигенов в предаването "На светло" по Нова телевизия.

Според адвоката името на неговия клиент дори не се споменава в материалите по делото. Христов бил задържан само за това, че е бизнеспартньор с един от другите двама задържани, а с другия се познава от 20 години.

Юристът смята, че обвинението се базира на показания, дадени от някой си Бисер, който първо е бил задържан, а след това е получил статут на основен свидетел по делото.

Има само СРС-та и свидетелски показания. Името на Пеевски обаче се споменава само от свидетели на обвинението. За убийство обаче не се говори и няма дори и евфемизъм за такова нещо, каза още адвокат Хаджигенов.

Според него ако прокуратурата обжалва съдебното решение за освобождаване на тримата задържани, това само ще покаже, че падението на институцията продължава.

Обвинението за тежко престъпление е просто малоумно, каза адвокатът.

Съдия Димитрина Ангелова съвсем правилно е приела всички аргументи на защитата, отбеляза той.

Според адвокат Хаджигенов сработването на прокуратурата с олигархични интереси е започнало още по времето когато главен прокурор бе Никола Филчев и след това само се е засилвало.

Не сме държава вече. Прокуратурата, МВР и Висшия съдебен съвет трябва да се разрушат и да бъдат изградени наново, каза още адвокатът.

Съдебното заседание снощи се проведе в МВР болница, защото един от арестуваните – Красимир Методиев е в прединфарктно състояние и е в интензивното отделение още от петък. Третият обвиняем по делото се казва Венцислав Върбанов.