Коалиционни партньори на ГЕРБ трябва да са партии от семейството на ЕНП. Това заяви във Варна вицепремиерката в оставка Румяна Бъчварова, която е и член на Изпълнителната комисия на партията. Бъчварова уточни, че това е нейна лична позиция, която е изразила и при попълването на вътрешнопартийното допитване, което тече в момента. Все пак тя не изключва и други възможни варианти за коалиции и съвместно управление след парламентарните избори.

Освен ГЕРБ, членове на Европейската народна партия (ЕНП) са СДС, ДБГ, Демократическата партия и ДСБ.

Другият вицепремиер в оставка Томислав Дончев не беше толкова конкретен, но също не изключи възможна коалиция с Реформаторския блок, сред чиито членове към момента са СДС и ДБГ.

 
Не стана ясно как в представите на ръководните кадри на ГЕРБ стоят отношенията с Патриотичния фронт или с новата партия "Да, България", например.

"Не знам как ще изглежда Реформаторският блок на самите избори и най-вече след тях. Досега сме работили, въпреки някои трудности", заяви Дончев на конференция на КРИБ в "София хотел Балкан" (бивш "Шератон").

Той коментира вътрешнопартийната анкета сред членовете на ГЕРБ като изтъкна, че ще бъде честно коалиционните въпроси да се изчистят преди изборите. Според Дончев "коалиция с БСП звучи изкусително, но не виждам как ще се случи. Защото ние нямаме разбирателство и трудно бихме имали такова по куп теми - данъчната тежест, ролята на държавата в икономиката, енергетиката. Изкусително звучи, защото това би гарантирало стабилност, за мен обаче е абсолютно измамно".

Вицепремиерът отбеляза негативния европейски опит - подобни широки коалиции обичайно се правели, за да се гарантира общ фронт срещу популистите и несистемните играчи. И в резултат популистите и несистемните играчи ставали още по-силни.

Дончев бе категоричен, че на изборите ГЕРБ ще се яви самостоятелно и няма да има предизборни коалиции.

Финансовият министър Владислав Горанов също подкрепи бъдеща дясноцентристка коалиция. Естествената позиция на партиите в център-дясно, както са групирани и в Европа, е да търсим комуникации и контакт с партии от семейството на Европейската народна партия. Сегашната формула, при коята малко повече от 2 години успешно водихме държавата, има своята логика. За мен партиите център-дясно са тези, които могат да дадат добър модел на управление на държавата, каза Горанов след конференцията на КРИБ в София.

"Концептуално и идеологически ГЕРБ и БСП са толкова различни, че за коалиция е трудно да се говори. Подобна коалиция би била оправдано само при изключително извънредни обстоятелства, засягащи сигурността на държавата. А държавата в момента е в много добра кондиция от гледна точка на икономическо състояние, бизнес климат. В този смисъл, подобни политически Франкенщайн-коалиции нямат място или поне не виждал политическа рационалност в тяхното съществуване", това заяви финансовият министър, запитан за възможна коалиция между ГЕРБ и БСП след изборите.

По думите му, ако такава коалиция се състави само, за да има парламентарно мнозинство, то тогава идеологическата спойка на такава конструкция със сигурност няма да бъде полезна за хората. За самите партии - може би. В този смисъл Горанов би отговорил на вътрешнопартийната анкета, че за да има силно и стабилно управление, трябва да има доктрина, зад която политическите партии да застават и да водят държавата в определена посока.

"Няма как да се направи коалиция от 240 народни представители от всички възможни партии, която да застане зад някаква смислена цел. Давам пример - дали ще има запазване на сегашния данъчен модел, при положение че с БСП сме на диаметрално противоположни тези. Каква е ролята на държавата в икономиката - дали да бъде регулатор в една либерална икономика или да се намесва с публични средства - отново диаметално противоположни тези с БСП", бяха думите на Горанов.

И завърши с тезата, че е по-добре да се правят избори до дупка, отколкото безпринципни коалиции, които да раждат "една слаба и лесна за контролиране изпълнителна власт".