„Коалиция с ДПС е забранена по вътрешни причини, а коалиция с Патриотичния фронт - по външни. Брюксел няма да позволи БСП да направи коалиция с Патриотичния фронт".

Това заяви лидерката на "Движение 21" Татяна Дончева пред Нова тв. По думите й има социолози, които "помпат" т.нар. патриоти заради стари общи интереси. Тя каза, че "Галъп" са участвали в това. Според юристката шанс за коалиция на ПФ с ГЕРБ е изключена по същите причини, но може да се очаква ВМРО, НФСБ и "Атака" да се опитат отново да играят "поддържаща роля" - да подкрепят дадено управление срещу позиции на по-ниско ниво и облаги.

"В момента се задава мътна вода, която ще става все по-мътна. Няма да бъде толкова кратко това време, защото няма фокус и не е възможно да се внесе здрав разум. В този период е важно да има една ниша, която да бъде заета от здравомислещите, които да могат да придържат нещата в петолинието”, каза Дончева.

По думите й в момента са в ход супер бързи избори, които не дават възможност на много формации да се организират за участие. Късият срок до евентуалните избори на 26 март сочи, че ГЕРБ, БСП, ДПС и Патриотите имат интерес те да са бързи и да елиминират служебно голяма част от конкуренцията. Според лидерката на "Движение 21" обаче могат да останат изненадани и в новия парламент да има и други играчи, а не само четирите формации. Другият вариант е "патов парламент" - заради описаните невъзможности за коалиция с две от партиите.

"Движение 21" ще участва в парламентарния вот. Лидерката му е убедена, че отдавна е ясно, че движението не е "БСП три". Възможните партньори на Дончева и компания са тези, които също поставят борбата с корупцията като основен приоритет, стана ясно от думите й.

По думите й Огнян Герджиков не е лош вариант за служебен премиер, но името му се е появило твърде рано и това носи рискът да не е той. За вицепрезидентката Маргарита Попова и евентуалното й участие в служебния кабинет Дончена заяви, че "тя е кадър на библиотекарския кръг и хора от бившето Шесто управление - тъй наречените библиотекари, свързани с ДПС, които я тикат."

Тя каза още, че подозрението на Росен Плевнелиев, че България ще бъде оставена в зоната на влияние на Русия не е лишено от основание. И допълни, че в позициите на държавния глава няма нищо необичайно.