"България трябва да продължи да бъде доверен партньор, достоен член на НАТО."

Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който удостои с висше офицерско звание и висши държавни отличия военнослужещи от Българската армия.

Генерал Константин Попов беше награден с орден "Стара планина" първа степен (с мечове) за изключително големите му заслуги за развитието на Българската армия.

Бригаден генерал Боян Ставрев беше удостоен с орден "За военна заслуга" първа степен за особения му принос за развитието на Българската армия.

А полковник Иван Ортомаров получи висше офицерско звание "бригаден генерал".

"Искам да изразя личната си признателност, работих с вас, научих много от вас, заедно бяхме добър екип и постигнахме много. В последните години, без да замитаме нито един проблем на българската армия, действахме коректно, посочвахме проблемите, за да ги решим. Вие действахте смело, поехте политическа отговорност, постигнахте много. Не всеки беше на ваша страна, не всички ще ви кажат благодаря, но не затова сте тук - вие сте тук заради вътрешното си убеждение кое е правилно и кое не", така Плевнелиев се обърна към отличените военнослужещи.

По думите на президента има много работа за вършене в държавата и има място за всеки, който иска да й служи. Държавният глава подчерта, че планът и програмата за развитие на въоръжените сили трябва да се изпълнят бързо и отговорно.

"България няма как да бъде изолирана от негативните процеси, които текат по целия свят. Рекордният брой кризи, бежанци, терористични атаки, заплахи в близост до нашите граници ни карат да бъдем осторожни, да действаме на високи обороти, да бъдем отговорни", каза Росен Плевнелиев, чийто мандат изтича след седмица.

Ген. Константин Попов отбеляза, че отличията са за българското офицерство, за тези, които са символ на морал, чест, достойнство, които поставят общите интереси над личните.

"Работихме изключително интензивно и особено през последната година беше постигнато немалко - армията и въоръжените сили участваха в мисии и операции по ликвидиране на бедствия, по издирване и спасяване, по подготовка и тренировки за противодействие на тероризъм, както и за охраната на границата. Най-важното, което се случи през тази година е това, че българското общество, политическият елит разбра, че България все повече има нужда от силна и боеспособна армия", каза още ген. Попов.

По-рано днес държавният глава връчи в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 висши държавни отличия на дейци на образованието, науката, културата и изкуството и удостои посмъртно изтъкнати български обществени деятели.

За заслуги в областта на конституционното правосъдие Станислав Димитров получи орден „Стара планина“ първа степен.

Доцент Божанка Константинова и д-р Васил Стоянов бяха удостоени с ордени „Св. св. Кирил и Методий“ втора степен за приноса си в областта на образованието, културата, литературознанието и изкуството.

За заслуги в областта на науката, културата и изкуството с орден „Св. св. Кирил и Методий“ огърлие беше удостоена проф. Нева Кръстева.

Държавният глава удостои посмъртно с ордени „Стара планина“ първа степен обществените и политически деятели Никола Петков и д-р Петър Дертлиев. Никола Петков получи отличието за своя принос в борбата против комунистическата диктатура и за изключителната си гражданска позиция и противопоставяне срещу налагането на комунистическия тоталитарен режим, а д-р Петър Дертлиев - за големите си заслуги в борбата за демокрация, свобода и социална справедливост, както и за установяване на гражданско общество в България.

Никола Петков е убеден демократ, противопоставил се на две диктатури с цената на живота си, подчерта президентът и отбеляза ярката политическа позиция на Петков срещу всякакво сътрудничество с нацистка Германия през Втората световна война и впоследствие срещу налагането на комунистическия тоталитарен режим в България.

„Висша форма на родолюбие е да отстояваш позициите си като убеден демократ, честно и почтено от най-високата трибуна – Народното събрание. Висша форма на демократичност е да носиш отговорност за действията си. Той го направи съзнателно, с цената и на живота си. Българската демокрация има нужда и от такива жертви. Със сигурност тя е по-богата и силна, благодарение на лидери като него“, категоричен беше Плевнелиев.

Държавният глава цитира и думите на Никола Петков пред неговите мъчители: „Имам честта и щастието да последвам съдбата на своя баща и своя брат, да дам свободата си, ако е необходимо, да дам и живота си за българския народ“.

Президентът открои и огромния принос на д-р Петър Дертлиев в изграждането на модерна и демократична България след началото на демократичните промени през 1989 г.

„Като студент в последната година в Техническия университет в София през 1989 г. следях всяка изява на д-р Дертлиев. Той беше моят кумир. Спомням си неговата мъдрост и неговите думи, но преди всичко неговите очи, излъчващи невероятно достолепие, доброта, визия, и демократичен дух. Д-р Дертлиев е един голям български демократ и аз се гордея да мога да го наградя посмъртно“, заяви президентът.

По време на церемонията беше удостоен посмъртно с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен и проф. Константин Кацаров – изтъкнат български учен юрист, адвокат, историк и патриот, основател на Фондация „Константин и Зиновия Кацарови“.