Председателят на ВКС Лозан Панов, главният прокурор Сотир Цацаров и представляващият Висшия съдебен съвет Димитър Узунов се срещнаха със зам.-генералния секретар на Европейската комисия с ресор Механизъм за сътрудничество и оценка (МСО) Параскеви Миху. Темата на обсъждане е 10-годишният период на мониторинга на България в областта на правосъдието и бъдещите действия в тази насока, съобщават от пресцентъра на ВСС.

Миху е оценила 2016 г. като „положителна за промените в правосъдието“ и призова представителите на съдебната ни система да съдействат за изпълнение на заявеното от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер обещание до края на мандата на този състав на ЕК да отпадне мониторингът за България.

Тя отбеляза, че са необходими големи усилия от страна на съдебната власт, за да се запази постигнатото и да се върви напред. Г-жа Миху попита как ще бъдат приложени препоръките на експертния екип от петима прокурори от европейски страни, изготвил независим анализ на структурния и функционален модел на прокуратурата и на нейната независимост, пише още в съобщението.

Между другото, както Клуб Z писа, на верашното заседание на пленума си ВСС се изпокара, почти половината напуснаха и така поради липса на кворум не можа да се вземе решение дори колко и кои членове да се включат в бъдеща работна група, която тепърва ще обсъжда мерки по доклада на прокурорите...

Зам.-генералният секретар на Европейската комисия поиска становище какво е необходимо да се предприеме за ускоряване на процеса на реформиране на съдебната власт и открои значението на сътрудничеството между съдебната, изпълнителната и законодателната власт. Тя прояви загриженост за предстоящия избор на нов състав на Висшия съдебен съвет и конкретно на парламентарната квота в него. Г-жа Миху съобщи, че предвид предстоящото на Република България председателство на Европейския съюз, Европейската комисия има намерение да подготви по-рано мониторинговия доклад за 2018 г.

Очаквано Димитър Узунов е поискал да падне евронаблюдението върху съдебната ни система - нещо, за което ВСС вчера го упълномощи с мнозинство.

Ето и аргументите му:

"Той се мотивира, че през изминалото десетилетие Висшият съдебен съвет, в различните си състави успя да постигне безспорен напредък по отношение на магистратурата и да създаде ясни критерии и стандарти по отношение на кадровата си политика. Посочено бе въведеното конкурсно начало в процедурите за младши магистрати, при първоначалното назначаване, при преместване и повишаване, в кариерното израстване, акцентирано бе на промените при атестирането, дисциплинарната практика и установяването на етични стандарти.

Отбелязано бе, че през посочения период съдебната реформа често е била използвана от политиците с различна цел, най-вече популистка, като в обществото постепенно се формира неадекватна представа за корумпирана, некомпетентна и неработеща съдебна власт."

И още представляващият ВСС е анонсирал предстоящия тази година нов начин за избор на състав на Съвета, във връзка с който са създадени правила за провеждането му, изградена е надеждна система за електронно дистанционно гласуване. Узуновв е акцентирал и "на публичността и прозрачността, при които ще се осъществят тези избори"

Той е насочил вниманието пак към нова съдебна карта, както и изцяло нов Наказателен кодекс и Наказателно-процесуален кодекс.

"Г-н Узунов подчерта изрично, че това правителство е осигурило необходимия за провеждане на реформите в съдебната система бюджет", казва се още в прессъобщението.

Сотир Цацаров каза, че е реалистично да се мисли за излизане от Механизма за сътрудничество и оценка до края на мандата на тази Европейска комисия, но сътрудничеството следва да продължи с един "по-динамичен подход, съчетан с мисии, подобни на тази в прокуратурата".

Той също е поставил като приоритет приемането на нов НПК, нов НК, промяната на Съдебната карта и укрепване на Антикорупционното звено (което сам създаде към прокуатурата, б.р.). Той изрази становище за полезността на голямата част от препоръките, направени от експертния екип от петима прокурори от европейски страни, изготвил независим анализ на структурния и функционален модел на прокуратурата и на нейната независимост.

Председателят на ВКС Лозан Панов очаквано е заявил становище, че е необходимо да продължи поддържането на Механизма за сътрудничество и оценк, мотивирайки се с обстоятелството, че доверието на обществото в правосъдната власт не е достатъчно високо.

По отношение на съдебната власт Панов е акцентирал на необходимостта от промени в НК и НПК, както от продължаване на реформите в съдебната система за връщане на доверието в нея.

Той обърна внимание на дебата, който ще предизвика промяната на съдебната карта и взаимодействието, което е необходимо между трите власти при реализиране на тези тежки мерки, пишат още от пресцентъра на ВСС.